Politici na mě řvali, jak si dovolujeme jim dávat takové otázky, to byly krásné časy, říká Michel Fleischmann

20. října 2023·Koktejl·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Vzácným hostem k 30. výročí založení Frekvence 1 byl její zakladatel Michel Fleischmann. S Romanou Navarovou vzpomínal na počátky rádia, za jakých podmínek vznikalo, a hlavně s jakou myšlenkou. Padlo i několik jmen, která stála u zrodu a svému pomyslnému dítěti popřál, aby si lidé ke kopretinovému rádiu vytvořili vztah.

Všechno nejlepší, milá Frekvence 1! Právě ve středu slavil i náš Press klub, proto hostem nemohl být nikdo jiný než zakladatel našeho rádia Michel Fleischmann. Myšlenka založit rádio Frekvence 1 nevznikla prý ze dne na den. Podle pana Fleischmanna tomu předcházela velká příprava. “Bylo vyhlášeno licenční řízení pro celoplošná rádia na frekvencích, které opustil Československý rozhlas. Bylo nám řečeno, že už jedno rádio (Evropu 2) máme od března roku 1990, tak proč bychom měli mít ještě druhé. Tehdy jsme se tedy dohodli s rádiem Golem na spolupráci. Až pak jsme dostali licenci. Pracovali jsme na obecném a populárním rádiu zaměřeném na ženy,” popisuje Michel Fleischmann začátky.

Doma pouští rádio žena, ne muž

Založení Frekvence 1 (a E2) bylo revoluční i z toho důvodu, že se jednalo o soukromá rádia. Celý projekt F1 byl tvořen postupně po nocích. “Revoluční to bylo v tom smyslu, že jsme velice rychle zjistili, že v naší zemi chybí rádio, které by bylo blízké lidem. Zamysleli jsme se nad tím, že doma pouští rádio žena, ne muž. Oslovili jsme hlasatelky Československé televize. S nimi jsme chtěli založit pořad s názvem ‘Dámský klub’, kde budou tyto známé tváře z obrazovky mluvit o svých problémech,” říká zakladatel F1. Dodává, že když šlo poprvé vysílání do éteru, byl to moment, na který nikdy nezapomene. V ranní hodině, kdy se začalo vysílat, jsem byl tak unavený, že jsem vypil asi deset káv, vykouřil celý balíček cigaret a přemýšlel, jak to dopadne. Původně jsem nebyl příliš zkušený, tak jsem poprosil známého z Francie, který taková rádia řídil, aby mi poradil. Byl na nás velmi ostrý. Rozepsal nám každou vteřinu, každou minutu vysílání. Vše mělo svůj přesný popis a rozpis a u všeho bylo dané, pro jaké reklamní klienty by to mohlo být vhodné. Na to lidé nebyli tady zvyklí. Vysílání mělo být podle nich otevřené, svobodné… jenže i svoboda a otevřenost musí stát na jasných pravidlech. Někteří moderátoři a moderátorky s tím měli velký problém,” vysvětluje pan Fleischmann.

Zuzana Bubílková kladla politikům otázky na tělo

Kdo tedy mezi první moderátorské osobnosti Frekvence 1 patří? Například budoucí Pokondři, kteří se v té době tak ještě nejmenovali, Pavel Vítek, Michal Mikstein, Halina Pawlowská, Petr Jablonský atd.“Zuzana Bubílková právě dělala v Press klubech rozhovory s politiky, kterým kladla otázky na tělo. To bylo v té době revoluční. Nastávaly krásné momenty, kdy jistí premiéři nebo prezidenti na mě na schodišti řvali, jak si dovolujeme klást takové otázky, vzpomíná s úsměvem pan zakladatel.

Základní myšlenka jakéhokoliv rádia zůstává vždy stejná. Podle našeho hosta je důležité myslet na posluchače a na to, co jim chceme přinést“Je třeba najít rovnováhu, aby bylo rádio úspěšné. To je pořád stejné. Změnily se ale technologie. Tenkrát jsme neměli možnosti internetu, neměli jsme možnost komunikovat. Komunikace mezi posluchačem a rádiem se děje jinak, taky se k tomu tak přistupuje. Lidé jsou ale stejní, jejich problémy jsou víceméně stejné,” srovnává Fleischmann začátky a současnost.

Frekvenci 1 považuje za své dítě a ke 30. narozeninám by mu popřál, aby bylo stále kopretinové, tedy aby dále bavilo lidi, kteří se při tom něco nového dozvědí. Aby to bylo rádio, které žije s lidmi, a aby si lidé k němu vytvořili vztah. Posluchačům přeje, aby měli toto rádio rádi tak, jako ono má rádo je.

Celý rozhovor najdete ZDE! 

Koktejl - další články

Doporučujeme