Příběh, který láme srdce. Muž vzal svého nemocného psa na trakaři na poslední výšlap

10. července 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Deset let byli Carlos Fresco a jeho labrador Monty nejlepší parťáci, kteří spolu chodili na výlety do velšského národního parku Brecon Beacons. Když Carlosovi oznámili, že je Monty vážně nemocný, rozhodl se, že mu splní ještě jeho poslední přání.

Před osmnácti měsíci onemocněl Monty leukémií. Sice se na první pohled zdálo, že léčba zabírá, ale na začátku června se ukázalo, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.  Psí společník doprovázel svého majitele na všech výletech do národního parku ve Walesu, proto se Carlos Fresco rozhodl, že svému kamarádovi dopřeje ještě poslední výlet.

Vrcholek Pan y Fan (česky znamená Vrchol hory) je se svou výškou 886 metrů nejvyšší horou jižního Walesu a rovněž nejvyšší horou celého jihu britských ostrovů. Právě tam se svým psem, který tolik miloval výlety, Fresco symbolicky zamířil.

Pes byl ale příliš slabý na to, aby výstup zvládl po svých, ale to Fresca nezastavilo. “Věděl jsem, že se jeho stav rychle zhoršuje. Navenek vypadal dobře, ale uvnitř ho ničila rakovina. Montymu se do svalů nedostávalo dost kyslíku, aby mohl volně chodit. Mohl chodit, ale ne daleko,” vysvětlil muž médiím.

Brita napadlo, že psa vyvezl na kolečku. “Byl tak klidný. Trakař naprosto miloval a veškerou svou pozornost věnoval pozorováním krajiny,” vysvětlil. Cestou nahoru je potkalo mnoho lidí. Někteří se i rozplakali, když dojemný příběh slyšeli. Pozornost dělala Montymu dobře. “I když byl velmi slabý, užíval si ten ruch okolo a pozornost, které se mu dostávalo,” svěřil se Fresco.

Někteří lidé se i nabídli, že budou kus cesty kolečko tlačit. “Lidé v kopcích byli velmi laskaví. A rovněž smutný z Montyho stavu. Mnoho cizích lidí plakalo, protože všichni svoje čtyřnohé společníky milujeme,” svěřil se Fresco, pro  kterého byla cesta velmi emotivní.

Krátce na to, 21. června, Monty zemřel. „Dotkl se tolika životů. Každého, kdo se s ním setkal, přiměl k úsměvu i k zamyšlení nad tím, že život někdy není tak špatný,“ popsal muž, proč pro něj Monty znamenal opravdu hodně.

„Naši malí společníci vás nikdy neodsuzují, vždy na vás čekají a vždy vám poskytnou útěchu, když se věci nedaří,“ dodal Fresco.„Byl opravdu výjimečný. Bůh ti žehnej a dobrou noc, prcku,“ uzavřel příběh svého nejlepšího přítele muž, kterého se psem pojilo silné pouto.

Koktejl - další články

Doporučujeme