Psi trpí strachem a fobií stejně jako lidé. Jak tomu můžeme předejít?

13. září 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Asi jste si už všimli, že když se pes cítí ohroženě, většinou ustoupí, začne vrčet či štěkat. Pokud je v dosahu jakéhokoliv hluku, okamžitě zpozorní. Jak předejít tomu, aby z nejrůznějších zvuků v domácnosti nebo venku neměl váš pes strach? S tím radí server krmiva-pucalka.cz.

Pokud chcete, aby si pejsek co nejlépe navykl na rušné prostředí domácnosti, je dobré ho postupně socializovat. Štěně by si například na domácí spotřebiče mělo přivykat během prvních třech měsíců. Také mějte na paměti, že svůj strach velice lehce přenesete na svého mazlíčka. Proto je dobré – například během bouřky – před ním působit vyrovnaně. Pes pak situaci bude snášet daleko lépe.

Fobie jsou pro psy vyčerpávající. Zvíře se většinou chvěje, třese, zalézá na neobvyklá místa, kňučí a dokonce se může i pomočit. V tom případě ho konejšivě neutěšujte, mohli byste tak zvýšit jeho úzkost. Naopak mluvte na něj sebejistým tónem, abyste ho ujistili, že máte situaci pod kontrolou a vyvarujte se fyzickému kontaktu. Pokud se zvíře uklidní, nezapomeňte mu dát něco dobrého za odměnu. Pokud se pes bojí třeba ohňostroje, zavřete okna, dveře, nechte ho na jeho oblíbeném místě a pusťte nahlas televizi nebo rádio, aby se zvuk zvenčí přehlušil.

Existují i druhotné fobie. To je, když se nepříjemný jev váže k nějakému určitému místu. Pokud má pes špatný zážitek z auta, není divu, že do něj odmítá nastoupit a cestovat. V tom případě odborníci radí navštívit veterináře, který předepíše vašemu mazlíčkovi léky proti úzkosti.


Koktejl - další články

Doporučujeme