Roztomilé? Ani moc ne. V jihokorejské zoo se narodila mláďata pandy velké

13. července 2023·Koktejl·Redakce

Panda se svými mláďaty (Zdroj: Profimedia)

V zoologické zahradě v v jihokorejském Jonginu mají důvod k radosti. Panda velká jménem Ai Bao porodila minulý pátek svá první dvě mláďata. Jestli ale čekáte roztomilá zvířátka, jste na omylu. Mláďata pandy jsou taková malá růžová nic.

Devítiletá samice Ai Bao porodila svá první mláďata, otcem je desetiletý samec Le Bao. Obě novorozeňata jsou samičky a váží 180 a 140 gramů. Ovšem v porovnání s dospělou pandou jde o velký nepoměr. Navíc mláďata nepatří mezi nejroztomilejší na světě.

Když panda zabřezne, je to v podstatě zázrak. Je totiž plodná pouze jeden až tři dny v roce. Gravidita trvá různě dlouho a je tak těžké odhadnout, kdy se mláďata narodí. V průměru to je zhruba 144 dní, ale může to být i 80 dní. Samice rodí ve chvíli, kdy má dostatek potravy, nejčastěji v létě.

Dospělá panda může vážit až 150 kilo a jde tak o jeden z největších nepoměrů mezi váhou mláděte a dospělým jedincem mezi placentálními savci. Mezi ně patří většina savců, výjimkou jsou ale vačnatci, kteří rodí nedokonale vyvinutá mláďata. 

Koktejl - další články

Doporučujeme