Kočičí zajímavosti: Co o nich možná ještě nevíte?

20. února 2024·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Taky vás někdy při pohledu na svého kočičího miláčka napadne, jak dokonalé tohle zvířátko je? Není to jen váš pocit. Kočky jsou totiž skutečně obdivuhodní tvorové. I když si myslíte, že už o nich víte všechno, stále se najde ještě spousta zajímavostí, které jste dodnes nevěděli.

Kdy a jak kočky předou

Mysleli jste si, že micky vrní jen ve chvílích, kdy jsou spokojené, například, když vám spokojeně leží v klíně, zatímco je láskyplně drbete za ouškem? Není to tak úplně pravda. Předení používají, i když je něco bolí nebo jsou ve stresu. Navíc je stále tak trochu záhada, kde se jejich předení bere. Existuje několik teorií, kde tento zvuk v kočičím těle vzniká či jak jej tito chlupáči vydávají, ale žádná se zatím 100 % nepotvrdila.

Kočičí komunikace

Ač se může zdát, že se kočky mezi sebou dorozumívají mňoukáním, dorozumívají se tak především jen kočky matky s koťaty. Mezi sebou klasické mňoukání téměř nepoužívají. Namísto toho dávají přednost neverbálními gesty a jinými zvuky. Mňoukání si nechávají především pro nás lidi. Působí totiž na nás podobně jako pláč kojence, tedy nás často tímto způsobem přimějí dát jim, co chtějí.

Jak důležité jsou vousky

Jak jistě vědí všichni, kteří v dětství četli příběhy kocoura Modroočka, kočičí vousky nejsou jen na okrasu. Naopak mají velice důležitou roli. Ve skutečnosti slouží pro orientaci kočky, takže jsou velmi důležité. Pokud byste jí je ostříhali, přijde o jeden ze smyslů, takže to rozhodně nedělejte.

Kočičí spánek

Patrně jste si všimli, že kočičky velice rády spí. Se zavřenýma očima stráví přibližně dvě třetiny svého života. Ve dne jsou schopné spát i 16 hodin denně, starší kočky a koťata pak ještě více. A rozhodně to není bezesný spánek. I vy můžete někdy zpozorovat, že jsou vaši chlupáči během spánku neklidní a například škubou packami. Sny fungují u koček podobně jako u lidí. Vzácně se jim mohou zdát i noční můry.

Vztah mezi kočkou a člověkem

Ti, kteří kočky neznají, mají pocit, že jsou to chladná zvířata bez větších citů. Ale to je samozřejmě nesmysl. Kočky jsou velmi milující chlupáči, kteří si nejčastěji vyberou jednoho člověka, k němuž nejvíce přilnou. Jsou mazlivé, hravé, vycítí, když jsme smutní nebo ve stresu, a snaží se nás utěšit. Ovšem, jejich lásku si nezískáme na sílu. Na rozdíl od psa se můžete považovat za vyvoleného, když vám kočka projeví svou náklonnost. Kočky mají navíc velký vliv na naše zdraví. Pokud jsme alergičtí, tak ještě větší, než jsme si mohli myslet, není však mluvíme o tom, v čem jsou nám kočky prospěšné. Snižují míru stresu a úzkosti, jsou jakýmsi přírodním antidepresivem.

Kočky předpovídají zemětřesení

Jak to ale dělají? I to je dodnes trochu záhada, nicméně vědci se nejvíce přiklánějí k teorii, že polštářky kočičích tlapek jsou tak citlivé, že dokáží zachytit i minimální vibrace předcházející zemětřesení.

Další zajímavé drobnosti

Kočky jsou – na rozdíl od psů – výluční masožravci. Nikdy proto nedělejte z tohoto chlupáče vegetariána, bez živočišných bílkovin nepřežije.

Jsou na seznamu nejnebezpečnějších invazivních druhů v přírodě. Už dokázaly zcela vyhubit více než 60 zvířecích druhů.

Alergie na kočky nesouvisí přímo s jejich srstí, ale bílkovinou obsaženou v kočičích slinách. Bezsrsté kočky tak nejsou hypoalergenní.

Jako domácí mazlíčci jsou kočky ve světě oblíbenější (a početnější) než psi.

Koktejl - další články

Doporučujeme