Sarkastičtí lidé jsou podle studie chytřejší a bystřejší

12. dubna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Zdroj: Shutterstock

Uštěpačnost, jízlivé a kousavé poznámky. Někteří lidé jsou sarkastičtí v každé větě. Nepatří sice mezi nejoblíbenější jedince, ale značí to pro ně spoustu výhod.

Lidé, kteří disponují jistou dávkou sarkasmu, mají vyhráno. Alespoň to dokazuje nejnovější studie v  časopise Journal of Applied Psychology. Ta přišla s tím, že sarkastičtí jsou podle zjištění inteligentnější a také kreativnější. Odborníci rozdělili zkoumané jedince do několika skupin a sledovali, jak vyjadřovali své pocity frustrace. Ze zjištění vyplynulo, že lidé, kteří poslouchali rozzlobeného zákazníka “byli úspěšnější při řešení analytických problémů, ale méně úspěšní při řešení kreativních věcí” ve srovnání s těmi, co poslouchali “emocionálně neutrálního a sarkastického člověka”.

To znamená, že jednat sarkasticky a držet s takovým dotyčným člověkem krok, je velká výhoda. „Vědci to podporují tvrzením, že „pochopení sarkastických výrazů vyžaduje více kognitivního úsilí a komplexního myšlení než pochopení přímého hněvu”. Francesca Ginová z Harvard Business School tvrdí, že pokud chcete být sarkastičtí, musíte pochopit rozdíl mezi doslovným a skutečným významem. Kromě toho se jedná o proces, který podporuje kreativní myšlení.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme