Silikony mají dnes narozeniny. První byly voperovány přesně před šedesáti lety

16. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Profimedia)

Přesně před šedesáti lety byly voperovány první prsní implantáty. Dostala je nyní devadesátiletá Timmie Jean Lindsey v Houstonu. Je to jedna z nejběžnějších plastických operací, o kterou dámy stojí. Nejde jen o větší atraktivitu, sebevědomí, či úspěch. Dokáží také pomoci ženám, jejichž ňadra by po prodělání nemoci už nikdy nevypadala stejně. Informace o tomto fenoménu přináší web Idnes.

Historicky první žena, která si nechala zvětšit poprsí, původně za doktorem přišla zcela z jiného důvodu. Chtěla si nechat odstranit nechtěné tetování z hrudi. Chirurg Frank Gerow byl členem skupiny, která vyvíjela koncept prsních implantátů, a zrovna hledal dobrovolnice, co by podstoupily příslušnou operaci. Ta s návrhem být pokusný králík souhlasila, ale přála si za to i operaci uší.

S touto novou úpravou dlouho mlčela a držela ji v tajnosti. Není ovšem pochyb, že se pokus podařil a doktor Gerow odvedl dobrou práci. Původní prsní implantáty má totiž Lindsey dodnes.

Původně se ke zvětšení prsou zkoušely používat nejrůznější materiály a předměty, například guma, skleněné kuličky, slonovina, hovězí chrupavka a pak silikonové injekce, které ale velice bolely. Jako výplň se také zkoušel voperovat tuk z nezhoubného nádoru pacientky.

Dnes představuje zvětšení prsů pomocí silikonových implantátů nebo vlastního tuku nejčastější formu plastické operace, podstoupily ji již miliony žen. Zákrok se provádí v celkové anestezii a náplní implantátu může být silikonový gel, solný roztok či jiné substance.

Koktejl - další články

Doporučujeme