Slavný mrož vedra nedává. Wally musí odpočívat, aby zvládl cestu domů

25. července 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Slavný mrož Wally, který žije v blízkosti souostroví Scilly, současná vedra moc v oblibě nemá. Organizace na ochranu přírody vyzvala lidi, aby se k mroži nepřibližovali a dopřáli mu odpočinek.

Wally se stal místní celebritou v polovině června letošního roku, kdy k souostroví na jihu Velké Británie přicestoval asi ze severu Norska. Odborníci si myslí, že sám urazil cestu dlouhou asi 4000 kilometrů. Pro Wallyho jsou ale současná vedra hodně náročná a potřebuje hlavně klid a odpočinek.

Požádali jsme všechny místní majitele lodí, aby se k němu nepřibližovali, ale někteří si stejně nedali říct. Mrož je chráněný druh a jeho vyrušování je trestným činem,” zdůraznila organizace Cornwall Seal Group Research Trust. “Na takový vedra, která teď panují, není zvyklý, takže je teď velmi důležité, aby byl Wally v naprostém klidu,” dodala organizace.

I pouhé zvednutí hlavy znamená pro mrože narušení odpočinku před cestou, na kterou se zřejmě brzy bude muset vydat. Odborníci předpokládají, že v okolí Velké Británie nezůstane dlouho. Musí mít ale dostatek energie na cestu domů na Špicberky. Do té doby musí spořádat spoustu škeblí a malých živočichů.

Koktejl - další články

Doporučujeme