Těhotná žena s covidem musela porodit ve 30. týdnu. S miminkem bojovala o život

8. června 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Velmi náročné období má za sebou maminka Monika z Berouna. V těhotenství se nakazila covidem. To jí i miminku způsobovalo komplikace, a tak musela porodit už ve 30. týdnu těhotenství. Teď svou zkušenost popsala. Informoval o tom deník Blesk.

Monika si v těhotenství dávala obrovský pozor, aby se koronavirem nenakazila. S nikým se moc nestýkala, proto nechápala, když zjistila, že je pozitivní. Byla jsem tak překvapená. Nevěděla jsem, kde jsem k němu mohla přijít,” uvedla pro deník Monika.

Průběh měla klasický. Nejprve měla rýmu, poté se přidaly horečky, kašel a po nějaké době ztratila chuť a čich. Byla jsem ve 30. týdnu těhotenství. Nedařilo se mi srazit horečku a záchvat kašle byl vždy na dvacet minut. Proto jsem druhý den volala praktikovi, který mi řekl, že kromě paralenu si nic jiného vzít nemohu. Ten mi ale bohužel nepomohl. Když byl můj stav stále stejný, dostala jsem strach, jestli to nemůže ovlivnit miminko. Navíc mi začalo tvrdnout břicho a necítila jsem pohyby, v tu chvíli jsem začala obvolávat nemocnice, protože praktik i gynekoložka si mě přehazovali jako horký brambor,” popsala svou zkušenost.

Proto se rozhodla sama kontaktovat jiné nemocnice. Nakonec jsem se dovolala do hořovické nemocnice, kde mě okamžitě přijali. Za celou dobu vyšetření, které trvalo 45 minut, se miminko nehýbalo. Už jsem se začala připravovat na velký průšvih. Ale dá se na to vůbec připravit? Necítila jsem v tu chvíli žádné emoce, byla jsem úplně vypnutá. Navíc sama mám HELLP syndrom, problém se srážlivostí krve, takže mě okamžitě vzali na sál,” řekla Monika. Stihla jen sdělit příteli, že je situace špatná a neví jestli to s miminkem zvládne.

Nakonec se ji narodil chlapeček, kterého museli lékaři umístit do inkubátoru a maminku také okamžitě po porodu přesunuli na covid oddělení, kde byla 14 dní. “Kromě toho jsem měla levostranný zápal plic a malého jsem celou dobu neviděla. Teď už je to měsíc, co jsme v nemocnici, a chlapeček je v pořádku v inkubátoru,” doplnila. Také dodala, že musela vyhledat pomoc u psycholožky. “K synovi jsem neměla vůbec vytvořený vztah. Vzhledem k nemoci, kdy byl pozitivní i přítel, jsme ho první dny vůbec neviděli,” posteskla si.

Přesto věří v lepší zítřky a doufá, že se všechno spraví.“Podle mě je zásadní být v prvních dnech po porodu s miminkem, ale my bohužel nemohli. Každopádně jsem moc ráda, že to všechno dobře dopadlo. Ani si nechci představovat, že by to bylo jinak,” uvedla pro deník Monika.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme