Tvář královny Alžběty II. z britské libry jen tak nezmizí. Nový král se na nich objeví nejdřív za dva roky

29. září 2022·Koktejl·Redakce

Libra a král Karel III. s Camillou. (Foto: Shutterstock/Profimedia)

S úmrtím královny Alžběty II. se ve Velké Británii udála spousta změn a další její obyvatele teprve čekají. Jednou z nich je obměna platidel. Dosud anglické libry zdobil obličej královny, v následujících letech ji nahradí obličej Karla III. Kdy k tomu dojde? Informoval o tom deník Blesk.

Královna Alžběta II. byla na britském trůnu neuvěřitelných 70 let. Na librách byl její obličej pak od roku 1960 a podle posledních informací se její portrét rychle měnit nebude. Z oběhu budou libry staženy až v moment, kdy se opotřebují nebo poškodí. Což bude podle odborníků výhledově až za dva roky.

Dokonce Britové s tím, aby ji nahradil na platidlech a mincích král Karel III., nějak výrazně nespěchají. Jak ale bude nový panovník na měně vypadat, se veřejnost dozví již na konci letošního roku, kdy centrální banka zveřejní vzor.

Výjimkou jsou kovové mince. Tam se tvář nového krále objeví dříve. První mince s podobiznou Jeho Veličenstva krále Karla III. se dostanou do oběhu podle poptávky od bank a pošt,” uvedla generální ředitelka mincovny The Royal Mint Anne Jessopp. Budou tak v oběhu společně s drobnými librami a pencemi, na kterých je zesnulá panovnice.

Také královská pošta chystá nové známky s podobiznou krále. Ty se dostanou do oběhu až v moment, kdy se vyčerpají zásoby současných známek. Odhalen byl už i nový královský monogram.

Koktejl - další články

Doporučujeme