V Mnichově se kvůli genderové rovnosti lidé možná dočkají nové sochy

12. září 2021·Koktejl·ČTK

Recept na lásku je snadný, alespoň podle Mnichovanů. Stačí zajít na ústřední Mariánské náměstí, na jehož okraji před budovou Staré radnice stojí socha Julie Kapuletové. Kdo této hrdince milostné tragédie Williama Shakespeara sáhne na ňadro, má štěstí v lásce jisté. Pokud by někdo pochyboval, může ještě Julii vložit do náruče květinu, úspěch je pak podle místní pověry zaručen. Městská radní Marie Burneleitová však poukazuje na to, že v rámci genderové vyváženosti by v zájmu žen stálo za to umístit vedle sochu s penisem.

„Nyní mohou Mnichovanky sahat jen na ňadra Julie. Pro vyvážený genderový obraz v genderovém hlavním městě tak vedle přirozeně chybí socha s tělesnými částmi přiřazovanými mužům,” uvádí Burneleitová. Ta se s žádostí o sochu s bronzovým penisem, případně s bederní rouškou, obrátila na mnichovského primátora Dietera Reitera.

Město žádost nesmetlo ze stolu, právě naopak. Městský kulturní referent Anton Biebl odpověděl Burneleitové, že její kritice rozumí, protože je zcela v pořádku. Uvedl, že mnichovské památníky je potřeba „podrobit kritickému zvážení s ohledem na nacionalismus, nepřátelství vůči demokracii, militarismus, kolonialismus, převládající maskulinitu, nedostatečné zastoupení žen a rozmanitost”.

Zda se Julie dočká mužské společnosti, jisté zatím není. Mnichovany ale patálie se sochou Julie očividně netrápí. „Něco jsem o tom slyšel,” řekl asi padesátiletý muž, který na lavičce ve stínu stromů na tržišti Viktualienmarkt pojídal hrozny. Seniorský pár, který seděl opodál, by další sochu uvítal. „Soch není nikdy dost,” uvedl.

Koktejl - další články

Doporučujeme