Víte, jak správně krmit kočku? Podívejte se, na co si dát pozor

26. září 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Měla by mít vaše kočička neustálý přísun jídla nebo je lepší ji navyknout na pravidelné krmení ráno a večer? Mění se stravování v případě, že je celou dobu váš mazlíček doma nebo na zahradě? A můžeme krmit jen granulemi? O tom informoval deník Blesk.

Věděli jste, že micinka, která je chovaná doma má trošičku jiný jídelníček než kočka žijící na zahradě? “Způsob života je u koček chovaných venku ze své podstaty velmi aktivním a energeticky náročnějším,” popisuje veterinář Ladislav Šiška pro Blesk. Venkovním tak není potřeba dodávat například bílkoviny, za to ale potřebují energeticky vydatnější jídlo oproti kočce chované doma.

Konec plné misky

Pokud jste si mysleli, že je dobré, aby měl váš chlupatý miláček neustále plnou misku, tak jste se pletli. Mnohem lepší je mít množství jejich denní stravy pod kontrolou. Proto doplňujte misku pravidelně po menších částech. Minimum jsou dvě, ideálně tři až čtyři. V žádném případě ale nenechte kočku hladovět déle než 24 hodin.

Maso, granule a konzervy

Žádnou kočku syrovým masem neurazíte. Jen musíte dbát na to, aby bylo v dobré kvalitě a čerstvé. To nevylučuje možnost maso nejprve zmrazit a poté opět rozmrazit. Kočkám ale nikdy neservírujte maso staré nebo zkažené. Ve většině případů ho stejně odmítnou, protože mají velmi dobře vyvinutý čich, což jim pomáhá rozpoznat, že maso není čerstvé.

Pokud je vaše kočka zdravá, je úplně jedno jestli ji krmíte granulemi nebo konzervami. Kombinování obou forem krmiv není nezbytné,” uvádí veterinář pro deník Blesk. I micinky může potkat nechutenství. V ten monent byste ale měli okamžitě zpozornit. Takový stav může velmi rychle vyústit v klinické onemocnění závažného charakteru, např. selhávání ledvin apod.,” uvádí Šiška pro server.

Rozhodně ale nenechávejte kočku, aby jedla psí granule. Má specifické požadavky na obsah, poměr jednotlivých živin a dalších prospěšných látek a z dlouhodobého hlediska by to nebylo pro ni dobré.

Vybíravost

Pokud vaše kočka málo pije, možná se jí nelíbí mistička. V tomhle ohledu jsou tito chlupatí miláčci velmi vybíraví. Kočky jsou senzoricky velmi citlivé na jakékoliv, pro člověka podprahové, vjemy senzorických vlastností potravy či vody. Pokud tedy použitý materiál misky způsobí minimální změnu těchto vlastností, je možné, že kočka bude takovou vodu odmítat,” popisuje veterinář pro deník. Neustálý přístup k vodě je důležitý, a tak si v tomto případě musíte poradit a zkusit koupit například novou misku.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme