Vydejte se s námi po nejoblíbenějších místech prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka

7. února 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

TGM na přehlídce. (Foto: ČTK)

Pojďme se podívat na místa, které měl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (TGM) nejraději. Představíme si například Hodonín, Čejkovice, Hustopeče a zaskočíme i do Karlových Varů. Informoval o tom server kudyznudy.cz.

Rodná jižní Morava

Masaryk se narodil rodičům Josefovi a Terezii 7. března 1850 v Hodoníně. Oba pracovali na pánském statku, otec jako kočí a matka jako kuchařka. Rodina si vedla na poměry dobře. Velmi často se stěhovali, a tak TGM navštěvoval školu v Hodoníně, Čejkovicích a Čejči.

V Hodoníně rodný dům prvního československého prezidenta již nenajdete. V místním barokním zámečku mu ale zřídili stejnojmenné muzeum. V Čejkovicích pak jeho rodný dům ještě stojí.

Rodný dům T.G.Masaryka v Čejkovicích na jižní Moravě. (foto: čtk)

Hustopeče

Mezi lety 1861 až 1863 navštěvoval reálku v Hustopečích. Zde se nachází naučná stezka Masaryk a Hustopeče. Stezka má dva kilometry. Nachází se tu i dům, kde po smrti manželky žil tatínek Josef.

Na místním hřbitově pak odpočívá řada předků TGM včetně rodičů. Zajímavostí je, že po Masarykově smrti byla vyzvednuta z jejich hrobu hrst hlíny, která pak byla uložena do hrobu v Lánech.

Vídeň a Praha

Když se TGM oženil s Američankou Charlotte Garrigue Masaryk, tak se společně usadili ve Vídni. V roce 1882 ale přišla nabídka na místo mimořádného profesora na pražské univerzitě a následoval tak přesun do Prahy.

V Praze bydleli například na Smíchově, Královských Vinohradech, na Malé Straně, ale i na Hradčanech. V létě pak jezdil s manželkou k rodičům na rodnou Moravu nebo na Slovensko do malebné vesničky poblíž Martina, do Bystřičky.

Milované Vary

Masaryk se velmi rád vracel do Karlových Varů. Pokaždé se ubytoval v hotelu Imperial a na jeho návštěvnickém listu nesměla chybět výletní kavárna ani restaurace Svatý Linhart. Také na Masarykově třídě najdete bronzovou sochu TGM.

Prezidentská éra

Po uvedení do úřadu se začal prezidentovi upravovat byt na Pražském hradě. Za letní sídlo si rodina vybrala zámek Lány se zámeckým parkem, oborou a přilehlými polnostmi a lesy. TGM v Lánech trávil více času než v Praze. Na Hradě byl vždycky jen pár dní v týdnu.

V Lánech prezidenta dnes připomíná muzeum a jezdecká socha. Můžete i navštívit zámeckou zahradu se skleníkem a oboru. Masaryk je pohřbený na místním hřbitově.

Koktejl - další články

Doporučujeme