Žena dostala pokutu za to, že se bránila znásilnění. Soudce si za svým verdiktem stojí

17. srpna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (zdroj: Depositphotos)

Když přišla Milica Živkovičová z Černé Hory k soudu po tom, co se ji sexuálně snažil napadnou muž z Turecka, myslela si, že je tam jako oběť. Soudce jí však nakonec dal pokutu za nepřiměřenou obranu. Případ zvedl v Černé Hoře vlnu pobouření. Informuje o tom list Kurir.

Když ženu muž napadl se sexuálním úmyslem, zřejmě nečekal, že narazil na kickboxerku. Útočníka několikrát udeřila, a tak vyvázla jen s modřinami, které jí útočník způsobil při napadení. Soud však argumentoval tím, že napadená zvolila nepřiměřenou obranu a dostala pokutu v přepočtu 2000 korun.

“Myslela jsem, že jdu k soudu jako oběť, ale dostala jsem ‚facku‘ v podobě trestu za to, že jsem se bránila. Vyvázla jsem jen díky tomu, že jsem dlouhá léta trénovala kickbox. Nevím, co je pro mě horší – jestli útok násilníka, nebo verdikt soudce,” uvedla Živkovičová. Soudce si však stojí za tím, že nešlo o pokus o znásilnění.

Případ vyvolal velkou vlnu nevole a solidarity s Živkovičovou. Kritika vzešla i od černohorského premiéra Dritana Abazoviče, který označil verdikt za otřesný. Mnohé nevládní organizace v zemi nyní navrhují změny v zákonech k lepší ochraně obětí násilí.

Koktejl - další články

Doporučujeme