Manželský pár se rozhodl zalesnit půdu o rozloze Gibraltaru! Po dvaceti letech mají splněno

11. června 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: facebook.com/sebastiaosalgadophotography/

Brazilský pár prakticky celý život upozorňuje na problém odlesňování. Manželé se proto rozhodli, že s tím něco udělají sami. Jejich zápal pro věc se nakonec po několika letech trpělivosti vyplatil, protože výrazně pomohli k tom, že se v "novém" lese objevili první živočichové.

Sebastião Salgado a jeho žena Lélia se už dvacet let věnují problematice odlesňování, kvůli čemuž nejenže přicházíme o poslední části zeleně na naší planetě, ale také o zvířata, která lesy obávají. Manželskému páru však toto téma nikdy lhostejné nebylo.

V roce 1994 se zpravodajský fotograf Sebastião Salgado vrátil domů z Afriky, kde dokumentoval genocidu ve Rwandě. Jediné, co fotograf doma hledal, byl klid. V brazilském státě Minas Gerais, kam se uchýlil, však nic takového nenašel. Téměř všechny lesy v oblasti byly zlikvidovány.

Salgadova žena však tvrdila, že společně by se jim mohlo podařit opět zasadit stromy a položit tak základ pro nový les. Fotograf s její vizí souhlasil a i sám sebe přesvědčil, že je to možné. Postupně tak začala jejich více jak 20letá cesta za zalesněním půdy o velikosti více jak sedmi kilometrů čtverečních. Založili proto organizaci s názvem Instituto Terra a společně s 24 dalšími lidmi se pustili do práce.

Články - další články

Doporučujeme