Milan Hnilička: Může se to zdát zcela adekvátní, že já v téhle situaci bojuju za sportování. Ale myslím si, že svůj smysl to má

27. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (Foto: ČTK)

Zjištění, že místopředseda České fotbalové asociace Roman Bebr ovlivňoval výsledky zápasů, pohoršilo nejednoho fotbalového fanouška. Také současná pandemie covid-19 českému sportu moc nepřispívá a ten teď prožívá velmi náročné období. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil šéf Národní sportovní agentury (NSA) České republiky (ČR) Milan Hnilička.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Bebr byl v půlce října zatčen policií v souvislosti s údajným ovlivňování výsledků zápasů. Následně na svůj post rezignoval. “Je to pro český fotbal opravdu skandální informace a pevně věřím, že proti tomu současnému vedení zakročí rázně a pomůžou očistit jméno českého fotbalu,” řekl na situaci šéf NSA Milan Hnilička. Český fotbal spolu s hokejem je v ČR nejpopulárnějším sportem. “Tudíž si to fotbal nemůže dovolit a máme i dost osobností v ČR, které by byly schopné myslet na zájmy fotbalu a ne své vlastní. Myslím si, že je to velká příležitost pro český fotbal, aby se teď zrestartoval,” doplnil.

“Určitě to nebude jednoduchá práce a bude to tvrdá práce v těch strukturách udělat pořádek a dosadit si tam lidi, kteří budou důvěryhodní a budou mít ty zájmy pro fotbal,” uvedl Hnilička. Momentálně je ale budoucnost českého sportu v této době vrtkavá. “Ve sportu opravdu prožíváme možná jedno z nejtěžších období za poslední desítky let. Na jedné straně se nám daří navyšovat rozpočtované peníze do podpory sportu. Na druhé straně je tady koronavirová doba, která nám zastavuje soutěže, zavírá nám sportoviště a to opravdu není jednoduché,” popisuje situaci. NSA se tak aspoň snaží klubům pomoci návrhy covidových programů pro vládu. “Společně s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou se teď  domlouvám a snažím se apelovat na to, aby povolil dvě nejdůležitější soutěže v ČR, což je fotbal a hokej. Aby se ti lidé měli aspoň na co doma dívat,” doplnil. Také si myslí, že tak lidé budou lépe vládní nařízení respektovat.

“K tomu omezování života dochází hlavně z důvodu, že se pan ministr snaží ochránit především naše občany a může se to zdát zcela adekvátní, že já v téhle situaci bojuju za sportování, ale myslím si, že svůj smysl to má,” řekl Hnilička. Situace je náročná pro rodiče dětí, které sportují a také pro vrcholové sportovce. “Děti jsou zvyklé na nějaký režim a najednou ten režim nemůžou dodržovat a ztrácí ho a to je asi to úplně nejsložitější,” popisuje. “Co se týče toho vrcholového sportu, tak ti profesionálové to jsou dneska vyloženě mašinky, které jsou zvyklé na svůj režim a každodenní trénink a  v podstatě ten režim museli dneska na dva týdny přerušit,” dodává šéf NSA.

Pozitivní zprávu vidí například v tom, že se známá biatlonistka Gabriela Koukalová stala moderátorkou TV Prima. “Myslím si, že je to skvělá zpráva pro spoustu jejich fanoušků,” uvedl.  “Sportovci jsou správnými vzory pro ty mladé sportovce a Gábina je určitě jedním z nich a je dobře, že jsou takhle veřejně známé, věnují se tomu a můžeme je takhle vidět každý den v médiích,” doplnil na závěr Milan Hnilička.

Články - další články

Doporučujeme