Milan Kubek: Roušky mají velký smysl. Přenos infekce snižují na třetinu

2. září 2020·Články·Barbora Pisingerová

Prezident České lékařské komory Milan Kubek. (Foto: archív Frekvence 1)

Předseda České lékařské komory Milan Kubek má v posledních měsících napilno. Světová pandemie nového typu koronaviru se více či méně dotkla asi každého z nás a zdravotnického personálu obzvláště. Krize v České republice nakonec naštěstí nebyla tak vážná, jako v jiných státech, přesto ale stát podle Kubka selhal. K tématu se vyjádřil v pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1. 

Zdravotníci po celém světě zažili v posledních měsících extrémně náročné období. Řada z nich dokonce za péči o ostatní zaplatila životem. ” V Itálii zemřelo 195 lékařů při výkonu povolání. Zemřelo několik set zaměstnanců v sociálních službách. My jsme naštěstí takového Armagedonu byli uchráněni,” uvedl Kubek v pořadu Press klub.

Podle předsedy ČLK ovšem stát  péči o české zdravotníky nezvládl. “Strašně mě mrzí, že stát tady naprosto selhal. Upozorňoval jsem na nedostatek roušek. Když nám bylo doporučeno, že si je máme opatřit, ale vůbec nic na trhu již nebylo, chtěl jsem po hlavní hygieničce, ať nám je zajistí. Dokonce jsem o tom na začátku března jednal s předsedou vlády. Pan premiér se zachoval velmi akčně, ale ukázalo se, že roušky nejsou. Potom vznikl most z Číny, který připomínal zásobování Berlína po stavbě Berlínské zdi. Bylo to hodně hektické, už bych to nechtěl zažít,” vzpomíná Kubek na krizové měsíce.

Někdo by zodpovědnost za ohrožené životy nést měl

“Co mě mrzí je to, že se ukazuje, že zřejmě nikdo neponese zodpovědnost za to, že ve státních hmotných rezervách prostě nebylo nic. Pan ministr Vojtěch, jsa interpelován v Poslanecké sněmovně, buďto vědomě lhal, nebo tlumočil nepravdy, které mu sdělili nějací jeho úředníci. V každém případě ta kauza nebyla ukončená a já si myslím, že někdo by zodpovědnost za ohrožení životů zdravotníků nést měl,” míní předseda ČLK.

Nedostatky Kubek vidí i v zavádění ochranných opatření. “Poděkoval bych za to, že vláda jednala velmi rozhodně. Chyba byla, že se příliš rychle a chaoticky opaření rozvolňovala. Dominovaly zájmy lobisticko-ekonomické nad zájmy zdravotními a epidemiologickými. Teď, když se situace razantně zhoršuje, se těžko opratě zpátky utáhnou,” uvedl Kubek na Frekvenci 1.

Roušky mají velký smysl

Nošení roušek je podle lékaře v současných dnech velmi důležité. “Jsem přesvědčen, že roušky v uzavřených vnitřních prostorách mají velký smysl. Prokázalo se, že snižují přenos infekce. Podle různých studií ho snižují buď na třetinu nebo dokonce až na pouhých 10 procent. Je to tedy velmi účinný prostředek, samozřejmě ne stoprocentní. A je to prostředek velmi levný,” uvedl Kubek.

“Pokud chceme, aby naše životy byly co nejnormálnější, pak si myslím, že ta rouška je asi takové to nejmenší příkoří, které dobrovolně podstupujeme proto, abychom ochránili své okolí, staré, nemocné lidi, a proto abychom chodili do práce. Nemůžeme riskovat to, že se naše ekonomika znovu zastaví. A desetitisíce nemocných by prostě ekonomiku zastavilo,” uzavřel.

Články - další články

Doporučujeme