Muž má jít za vybržďování na D10 na devět let do vězení

15. listopadu 2017·Články·Redakce

Krajský soud v Praze poslal ve středu na devět let do věznice se zvýšenou ostrahou řidiče, který loni v prosinci na dálnici D10 vybržďoval jiné auto, a způsobil tím závažnou nehodu. Ve vybržďovaném voze zemřelo osmiměsíční dítě, jeho rodiče utrpěli těžká zranění. Soud odsouzenému Martinu Kostnerovi zároveň uložil devítiletý zákaz řízení, Kostner musí také zaplatit škodu přes 1,4 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Případ tak bude řešit pražský vrchní soud.

Nehoda se stala 28. prosince nedaleko Brodců na Mladoboleslavsku ve směru z Prahy na Mladou Boleslav. Podle státního zástupce Tomáše Milce obžalovaný na 32. kilometru dálnice D10 předjel zprava Škodu Octavii, prudce najel do levého pruhu před ni a začal prudce brzdit.

Na nečekaný manévr stihli zareagovat řidiči tří aut za octavií, kteří strhli řízení a zabránili srážce. Řidič audi, který jel za nimi jako čtvrtý, ale do octavie zezadu narazil. U soudu vypověděl, že nemohl nic dělat. Kostner jel podle něj při manévru rychlostí až 130 kilometrů v hodině.

V nabourané octavii cestoval tehdy pětatřicetiletý muž s manželkou a osmiměsíčním synem. Všichni nárazem utrpěli četné zlomeniny, žena měla zlomenou páteř. Kojenec zemřel po převozu do nemocnice. Rodiče dodnes trpí posttraumatickými stresovými poruchami.

Kromě vězení a zákazu řízení musí Kostner zaplatit škodu přes 1,4 milionu korun, nejvyšší podíl z částky chce Česká kancelář pojistitelů, neboť Kostner neměl při nehodě na svůj vůz sjednané povinné ručení.

Soud během několika jednání vyslýchal znalce i svědky nehody. Svědci popisovali, jak se ostatní řidiči snažili zraněné vyprostit, hlavní úsilí směřovalo právě ke zraněnému dítěti. Vyslýchaní svědci se shodli, že dálnice nebyla v době nehody namrzlá. Řidič audi byl po nehodě otřesený. Podle svědků se lidé snažili otevřít u zdemolované octavie dveře, kvůli rozsáhlému poškození to ale nebylo možné.

Jako jeden ze zásadních důkazů označil soudce Ivo Zelinka odborný posudek, který představoval analýzu technicky přijatelného nehodového děje. Soud výsledek posudku porovnával s dostupným záznamem z palubní kamery z automobilu, který jel za dotčenými vozidly. “Záznam z palubní kamery zcela odpovídá zajištěným stopám,” řekl Zelinka.

Podle soudních znalců řidič audi nemohl střetu zabránit ani při dodržení bezpečné vzdálenosti. Neměl dost prostoru ani na to, aby se vyhnul obloukem, uvedli znalci. Podle soudu narazil do octavie rychlostí 105 kilometrů za hodinu. Při dodržení bezpečné vzdálenosti by sice do vozu před sebou narazil v nižší rychlosti, vzniklá zranění by ale byla podle soudců srovnatelná.

Kostner už měl v minulosti zakázáno řídit kvůli alkoholu za volantem. Byl také odsouzen za vydírání své bývalé přítelkyně, se kterou měl spory ohledně peněz.

Zdroj: ČTK

 

Články - další články

Doporučujeme