Na podporu lidí s autismem se budovy v Česku rozsvítí modře. Proč právě touto barvou?

2. dubna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Na podporu lidí s autismem budou dnes v Česku některé budovy nasvíceny modře. V hlavním městě bude modře svítit mimo jiné Strahovský klášter. Podle organizátorů má akce, která se koná u příležitosti světového dne porozumění autismu, přispět ke zkvalitnění života lidí s autismem. Modrá je barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Autismus je vrozená vývojová porucha sociálního a emočního vývoje a komunikace, která ovlivňuje mnohé oblasti života a navenek se projevuje nestandardním chováním. Vývoj dítěte je narušen zejména v oblasti slovní a mimoslovní komunikace, vztahů s lidmi, vnímání a představivosti.

Projevy jsou velmi různorodé, stejnou diagnózu sdílí lidé nadprůměrně inteligentní i s mentální retardací, spontánně navazující kontakt i uzavření, klidní i aktivní s poruchami chování.

Odborníci z Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) uvádějí, že se v Česku každoročně narodí kolem 500 dětí s poruchou autistického spektra. Se zlepšující se diagnostikou se zvyšuje také počet lidí, kterým je tato diagnóza prokázána.

“Nyní se ve statistikách uvádějí jeden až dva případy poruchy autistického spektra na 100 osob. Potencionálně tedy žije v České republice 100.000 až 200.000 osob s touto poruchou,” uvedla Veronika Šporclová z NAUTIS.

Nasvícení budov namodro není jedinou akcí, která se na podporu lidí s autismem koná. Organizace NAUTIS bude mít také do pondělí na pražském Staroměstském náměstí informační stánek. V pondělí budou v Poslanecké sněmovně předány ceny pro jednotlivce a organizace, kteří ve svém osobním či profesním životě usilují o to, aby se lidem s autismem žilo lépe. 23. dubna se pak uskuteční Modrý průvod, který půjde z Pražačky na Vítkov, kde budou vypuštěny modré balónky.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme