Ondřej Hejma: Když je Amerika rozhádaná a nefunkční, tak to samozřejmě nahrává těm globálním soupeřům ať je to Rusko nebo Čína

9. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ondřej Hejma (Foto: Frekvence 1)

Teroristické útoky ve Francii a Vídní otřásli v době pandemie Evropou a v lidech vyvolaly znova obrovskou vlnu solidarity. Za oceánem se konala největší událost letošního roku, prezidentské volby. V těch uspěl demokrat Joe Biden. K aktuálnímu dění se pro Frekvenci 1 exkluzivně vyjádřil hudebník, glosátor a odborník na Spojené státy Ondřej Hejma.

Po delší odmlce se teroristé Islámského státu ozvali a to několikrát za sebou. Nejprve zaútočili na nevinné lidi v katedrále Nice, následně brutálně zaútočili na pravoslavného kněze v Lyonu a minulý týden se odehrál teroristický útok ve Vídni. “Je to hrůza. Je to vlastně poprvé, co se to odehrálo takzvaně za humny. Proto je to pro nás takové emocionálnější, ale není to bohužel nic překvapivého je to součást trendu, který tady je. Spousta lidí volá, že by se s tím mělo něco dělat a nic se neudělalo. Takže si myslím, že je nejvyšší čas,” uvedl Ondřej Hejma.

Podle hudebníka by Evropská unie (EU) měla udělat všechno proto, aby se tohle už neopakovalo. “Měla by zamezit ilegální migraci a to už úplně na hranicích EU, ne jenom na našich hranicích,” doplnil Hejma. Útočníky nejčastěji bývají členové rodin, kteří tu již žijí několik desítek let a proti nim je EU krátká, jelikož většina z nich má již evropské občanství. “Proto je pro budoucnost důležité zamezit dalšímu přísunu těch lidí ke kterým se pak rekrutují tyto rodiny a jejich potomci, kteří se stávají fanatiky,” dodal. Samotná Česká republika podle něj proti terorismu bojovat nemůže. “Doufám, že naše tajné služby mají přehled o tom, jak ta islámská komunita u nás vypadá,” řekl glosátor.

Americké volby

Pro každou vládu je obrovský problém s pandemii koronaviru bojovat. “Samozřejmě to likviduje i ekonomiku, kterou vlastně likviduje ta vláda sama pod tlakem strachu obyvatelstva a to je další mínus a tím byl Donald Trump zasažený,” popisuje Hejma.

Joe Biden nebyl od začátku silným kandidátem. “Amerika je kapitalistická země a když to vypadalo, že by někdo z těch vítězů u demokratů byl levičák, tak to by do souboje s Trumpem bylo nevýhodné, proto vybrali nakonec Bidena, kterému se ze začátku vůbec nedařilo,” uvádí zpěvák. Nakonec se to ale otočilo. “Nakonec se semkli kolem něj, protože Biden sloužil s Barackem Obamou osm let. Je to takový elegantní muž, veterán z Washingtonu a oni použili podobnou strategii jako u nás s profesorem Drahošem, aby neříkal nic výstředního, aby se někde schoval a nedělal žádné chyby a prostě je to člověk, který v sobě nemá žádnou energii, nemá co říct, jen to, že Trump je špatně,” doplnil Hejma.

Přesto jsou Spojené státy americké stále nejvýznamnější silou ve světě. “Pro nás je důležitá právě v tom, aby se tam konečně sakra dohodli, protože nejhorší je, když je Amerika rozhádaná a tím pádem je nefunkční a to samozřejmě nahrává těm globálním soupeřům ať je to Rusko nebo Čína,” řekl hudebník.

Články - další články

Doporučujeme