Petr Kolář: Donald Trump se dál a dál ztrapňuje. Ještě nepochopil, že poškozuje celou Ameriku

10. listopadu 2020·Články·Barbora Pisingerová

Bývalý velvyslanec ČR v USA Petr Kolář. (Foto: ČTK)

Americké prezidentské volby bedlivě sledoval celý svět. Jejich výsledek mohl mnohé oblasti světové politiky výrazně ovlivnit. Dnes již víme, že 46. prezidentem Spojených států bude demokrat Joe Biden (77). Donald Trump však zatím nadále svou porážku odmítá. K celé situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil diplomat a někdejší český velvyslanec v USA Petr Kolář. 

Petr Kolář se situací ve Spojených státech léta detailně zabývá. V letech 2005 – 2010 zde působil jako velvyslanec České republiky a v rámci své kariéry v diplomacii se s Joem Bidenem měl příležitost seznámit i osobně. Letošní prezidentské volby se mu proto podařilo předpovědět víceméně přesně.

“Očekával jsem těsnější souboj. Věřil jsem od začátku, že se to podaří Joe Bidenovi, protože Trump od sebe odpudil i řadu solidních a seriózních republikánů,” svěřil se diplomat v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

I Donald Trump si ale podle Koláře může na své konto připsat velké úspěchy. “Jemu se povedlo něco neuvěřitelného. On přesvědčil část Ameriky, že on je ten, kdo vrátí Ameriku k její bývalé velikosti, že on je tím, kdo jim vrátí pocit jistoty, že se doba vymknutá z kloubů úplně nezbláznila a že takové ty tradiční věci, které pro řadu Američanů znamenají hodně, zůstanou zachovány. Jako jejich svoboda nosit zbraň, jako je právo rozhodovat o tom, co chtějí jíst a co chtějí dýchat, a že nebude za ně rozhodovat někdo jiný, kdo jim bude neustále říkat, jak mají žít svůj život a kdo to za ně bude regulovat. On se stal tím hlasem,” hodnotí Kolář.

Spousta lidí má pocit, že jim jejich Amerika mizí

Napínavý souboj se prý podle diplomata dal očekávat. “Čekal jsem, že to bude drama. Už před volbami jsem poukazoval na jeden fenomén. Spousta lidí má pocit, že jejich Amerika mizí a že jim ji někdo krade. Že je tady nějaká skupina sociálních inženýrů, která přichází neustále s novými nápady na vylepšení americké společnosti, přitom oni jsou spokojení. V určitých kruzích se ale nenosí, abyste se přihlásili k tomu, že jste takový zpátečník, a ještě k tomu abyste podporovali člověka, který se chová takto neomaleně,” uvedl na adresu některých Trumpových podporovatelů.

Ačkoli Trump svůj boj o prezidentský post prohrál, předání Bílého domu podle Koláře může a pravděpodobně také bude nadále komplikovat. “On se opravdu chová, bohužel pro něj i pro Ameriku, jako nedospělý člověk. Kdyby se k tomu postavil čelem, připustil, že prohrál a řekl, že za čtyři roky to zkusí znovu, mohl zachránit zbytky své důstojnosti,” myslí si diplomat.

Trumpismus má svoji rezonanci

Trumpismus má podle něj v Americe svoji rezonanci a Trump by si snadno mohl založit vlastní stranu nebo třeba televizní stanici. “Místo toho se ztrapňuje dál a dál tím, že odmítá uznat porážku, píše to velkými písmeny na svůj Twitter, chystá další a další žaloby,” vypočítává Kolář, podle kterého si americký prezident tak trochu řeže větev sám pod sebou.

“To, že to hrozně poškozuje nejenom jeho, ale i Ameriku jako takovou, to asi Donald Trump ještě nepochopil,” myslí si.

Foto: ČTK, Shutterstock, Twitter / Andrew Feinberg

 

Články - další články

Doporučujeme