Plánujete letos barvit kraslice bez chemie? Vyzkoušejte tyhle tipy na přírodní barviva

Dnešní barviva sice dokáží vytvořit nádherně zabarvené kraslice, za našich babiček a prababiček však nic podobného nebylo a jejich vajíčka byla také krásná. Pokud přemýšlíte, že byste se letos vydali při barvení přírodnější cestou, pak vězte, že existuje nepřeberné množství možností a výsledky mohou být opravdu krásné! 

Pokud plánujete barvit přírodně, připravte si raději bílá vajíčka. Na těch s hnědou skořápkou totiž může být výsledek méně patrný a barvy mohou být méně jasné. I tak se ale raději připravte na to, že zářivých a sytých odstínů vaše kraslice zřejmě nedosáhnou.

Aby barva co nejlépe chytla, je potřeba nejprve skořápku pěkně odmastit. K tomu vám může posloužit třeba hadřík namočený v octu, kterým uvařená vejce jedno po druhém přetřete. V případě potřeby stejně poslouží i umýt vejce prostředkem na nádobí.

Přírodní barvy se do skořápky nevsáknou tak rychle, jako ty umělé. Je proto potřeba nechat vejce ve směsi o něco déle. Stačit by mělo 20 minut, v případě potřeby je však klidně můžete nechat ponořená i přes noc. Aby barva na vejci krásně ulpěla, přidejte do připraveného nálevu trošku octa. Proti praskání vajec zase pomůže špetka soli.

A jak získat požadovanou barvu?

Žlutá

Nejlepší volbou je jemně mletá kurkuma – cca 3 vrchovaté lžíce na 900 ml horké vody a 10 minut vařte. Pro další odstíny můžete vyzkoušet odvar z ovsa nebo z mletého zázvoru.

Hnědá

Na typicky načervenalou hnědou se používá odvar alespoň ze 4 šálků zlatých cibulových slupek. Čím více slupek, tím bude barva intenzivnější. Ke slupkám můžete přidat i trochu šafránu. Pro zemitější odstíny se používá odvar z dubové kůry nebo káva či černý čaj.

Červená

Ke krásně červeným kraslicím vám pomůže odvar z červeného zelí, řepy nebo slupek červené cibule. Další metodou je vaření vajec v červeném víně (vejce musí být zcela ponořená). K získání dalších červených odstínů můžete použít i odvar z mořeny barvířské.

Růžová

Nakrájejte zhruba tři menší řepy na kousky a zalijte 900 ml horké vody, vařte podle požadovaného odstínu. Někteří lidé používají řepu za syrova – jen s ní uvařená vejce potřou. Používá se také odvar z brusinek.

Fialová

Oblíbená je vařená neředěná borůvková šťáva. Funguje také odvar ze sušených bezinek nebo některé druhy červeného vína.

Světle modrá

Zřejmě nejrozšířenější metodou pro obarvené vajíček na modro je použití jemně nastrouhaného červeného zelí (cca půl hlávky). Zelí ponořte do teplé vody a nevařte. Používá se i odvar z borůvek, který tvoří modrofialové odstíny.

Zelená

Zřejmě nejsnazší možností je odvar z mraženého špenátu, přidat do něj můžete i špetku kmínu. Generace našich babiček a prababiček používaly i odvar z kopřiv, u toho však může být náročnější trefit správnou míru množství rostlin. Pro další odstíny poslouží také odvar z nasekaných lístků mladého žita nebo odvar z petrželové nati.

Světle zelená

Dokonce i krásně světle zelené kraslice je možné získat bez chemických přípravků. Dobře funguje odvar z lipového květu- cca 5 lžic kmínu, 0,5 l vody, dvě hrsti sušeného lipového květu a vařte podle požadovaného odstínu.

Pro krásný lesk můžete osušená a již obarvená vejce přetřít sádlem nebo máslem. Na to, jaké odstíny je možné vytvořit s přírodními přísadami, se podívejte do naší galerie.

Galerie