Policie a zdravotníci: Nabourané BMW řídil policista, nikoliv hradní protokolář Kruliš!

31. května 2017·Články·Redakce

Policejní supersport BMW i8, který měla policie půjčený na testování, a v pondělí večer s ním havarovala, řídil v okamžiku nehody policista, uvedla dnes policie i záchranná služba. Některá média napsala, že za volantem při nehodě seděl hradní protokolář Vladimír Kruliš. Vůz za čtyři miliony korun sjel do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Kruliš, který doprovázel prezidenta na cestě po Jihomoravském kraji, seděl na místě spolujezdce. Oba skončili se zraněními v nemocnici.

“Řídil policista, u něho byla diagnostikovaná cévní mozková příhoda, spolujezdec přivolával záchrannou službu. Toho jsme s podezřením na poranění páteře transportovali do traumacentra,” řekla ČTK mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková. Na webu záchranky uvedla, že první posádka byla na místě do 14 minut od výzvy.

I policie trvá na tom, že Kruliš za volantem neseděl. “Vůz řídil policista, jak jsme uváděli v prohlášení,” řekla ČTK jihomoravská policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Na dotaz ČTK doplnila, že vzhledem ke zranění nebylo možné provést u řidiče dechovou zkoušku na alkohol, odebírala se krev. “Je to standardní postup u dopravní nehody,” řekla mluvčí.

Nehodu vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Komárová už dřív prohlásila, že po pondělním oficiálním programu prezidentské návštěvy nabídla policie ukázku své techniky. Jak ovšem upozornila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová, policejním vozem mohou podle nařízení ministerstva vnitra jezdit jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Policie dostala hybridní vůz k testování v první polovině května, jezdit měl především po jihomoravských rychlostních silnicích. Auto jí zapůjčila firma Invelt na šest měsíců nebo do ujetí 20.000 kilometrů.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme