Průzkum: Třetina Čechů se v uplynulém roce dostala do minusu

7. září 2017·Články·Redakce

shutterstock

Přibližně třetina Čechů v uplynulém roce zažila období, kdy se dostala s penězi do minusu. Zhruba polovina rodin by například měla problém zaplatit nenadálý výdaj přes 10.000 korun. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila ČSOB.

“Pokud by domácnosti přišly o hlavní zdroj příjmu, vydržely by maximálně tři měsíce, než by si musely půjčit nebo se přestěhovat a snížit tím své pravidelné výdaje. Čtvrtina rodin by při výpadku příjmů s penězi dokonce nevydržela ani měsíc,” uvedl ředitel a člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Podobně jako rodiče mají podle něj ve finanční gramotnosti mezery i děti. Kapesné dostávají v průměru od devíti let a 12 procent z nich má problémy s ním vyjít. Pouze 17 procent z nich si myslí, že umí správně hospodařit. Na 70 procent se chce o hospodaření dozvědět více.

“Při otázce na to, kolik co stojí, děti často tápou. Celkem dobře se vyznají v cenách základních potravin, tuší třeba, že rohlík stojí kolem dvou korun. Když jsme se jich ale zeptali na ceny zboží a služeb, se kterými nemají takovou zkušenost, jako třeba knih nebo internetu v mobilu, začaly se jejich odpovědi výrazně rozcházet s realitou,” uvedl lídr projektu finančního vzdělávání ČSOB pro školy Václav Potůček.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme