Postrach úředníků Jakub Čech (16) získal svéprávnost. Mladý aktivista zvažuje vstup do politiky

11. února 2017·Články·Redakce

Jakub Čech, FOTO: Česká televize / YouTube

Aktivista Jakub Čech z Prostějova, kterému je teprve šestnáct let, uspěl u okresního soudu se svou žádostí o přiznání svéprávnosti. Informoval o tom své sledovatele na sociální síti. Dodal ale, že závěr soudu není nabytí plnoletosti - nejde tedy o zisk volebního práva. Do jeho práv nyní spadá uzavření manželství, začátek podnikání či založení datové schránky.

Prostějovský okresní soud vyhověl Jakubu Čechovi v jeho žádosti o nabytí svéprávnosti. V minulosti byl dospívající chlapec vystaven nevoli úřadů, zda s ním vůbec můžou vést jednání, když ještě není plnoletý. Mladík proto soudní cestou zažádal o svéprávnost, aby si mimo jiné mohl zřídit vlastní datovou schránku, podnikat nebo být činný ve vybraných organizacích. Nyní je také oprávněn uzavřít sňatek. Co ale naopak nadále nemůže, je volit, pít alkohol nebo užívat tabák.

Jakub na svém facebookovém profilu objasňuje, že se nejedná o zplnoletnění. Je nyní pouze způsobilý k právním úkonům. Před soudem musel mladík prokázat, že je schopen se sám uživit. S jeho návrhem navíc museli souhlasit rodiče. “…plnoletý člověk má víc práv než jen svéprávný. Například, volební právo je od osmnácti, takže to jsem nezískal,” uvádí Jakub Čech v diskuzi pod zveřejněním rozsudku a dodává také: “Má to minimálně tu výhodu, že až bude mít někdo jako místní náměstci Smetana a Fišer chuť mě zažalovat, tak zažaluje přímo mě a nebude tím šikanovat rodiče.”

“Už se těším, až mi bude osmnáct let – získám možnost vystupovat na zastupitelstvu, debatovat s nimi, podávat návrhy. Já bych se s nimi nepáral tolik jako zdejší opozice. Zákon o obcích přiznává všechny tyto pravomoci až od osmnácti let. Člověk může dělat spoustu věcí i jako nezletilý, ale je to dost nekomfortní. Pořád musí do nějakých kroků přesvědčovat ty dospělé – zastupitele a podobně,” řekl Jakub, který podal už nespočet podnětů na prošetření různých prostějovských kauz,  v rozhovoru pro web aktualne.cz.

“Dělám to pro město a lidi, co v něm žijí,” objasnil mladý aktivista na svém Facebooku. Jak řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz, zvažuje vstup do politiky. Musí si ale počkat do osmnácti. “U práv, jako je právo volit a být volen nebo být členem politické strany, zákon explicitně stanoví věkovou hranici osmnácti let, takže na to si budu muset ještě počkat,” uvedl mladý aktivista pro Lidovky s tím, že politicky nejblíže jsou mu Zelení.

V současné době je Jakub Čech častým hostem různých televizních debat, pořadů a vzdělávacích zařízení, kde diskutuje s vrstevníky.

Články - další články

Doporučujeme