Solárium prokazatelně škodí zdraví, tvrdí vědci

27. září 2017·Články·Redakce

Podle nejnovějšího výzkumu je solárium opravdu zdraví škodlivé. Způsob opalování, který roky vyvolává v diskutujících velké emoce, je co se vlivu na organismus týče negativní. Škodlivost opalování v soláriu vědci přirovnali ke škodlivosti cigaret.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila solária do nejrizikovější kategorie aspektů, které způsobují rakovinu. Americké-německý tým vědců to potvrzuje na základě nejnovějšího výzkumu zveřejněném v časopise British Journal of Dermatology.

Do rizikové skupiny patří všichni, kteří mají návštěvu solária zařazenou do své rutiny naprosto přirozeně několikrát v týdnu. Právě u takových návštěvníků byl zjištěný náběh na vznik rakoviny kůže – melanomu. Výzkum se skládal z několika částí, mezi které patřila například souvislost mezi věkem a užíváním solária či porovnání škodlivosti solárií a slunečních paprsků. Pozorovali také mozkovou činnost dotazovaných respondentů.

Závěr je jednoznačný. Solária jsou návyková. Oslovené ženy uvedly, že se díky pravidelným návštěvám v nich cítí atraktivnější a štíhlejší. V mozku se pod vlivem UV záření rozbíhá stejná neurologická aktivita jako u lidí závislých na alkoholu či drogách.

Pokud solária navštěvujete  do 35 let, riziko melanomu se zvýší až o 60 procent. Nárůst rizika rakoviny kůže se každým používáním zvýší o 1,8%, potvrzuje zmíněná studie.

Články - další články

Doporučujeme