Sprchujete se ráno, nebo večer? Vědci přišli na to, kdy je to zdravější

14. listopadu 2019·Články·Redakce

shutterstock

Patříte mezi ty, kteří si bez ranní sprchy nedokážou přípravu na pracovní den představit, nebo nepotřebujete ani tak nastartovat ráno pomocí sprchy, ale těšíte se na ni večer, kdy potřebujete smýt prach velkoměsta a s ním i všechny starosti? Právě tohle rozhodnutí má vliv na kvalitu pokožky a také spánku, informuje web thesun.co.uk.

Ráno se sprchujeme hlavně kvůli dostatečnému probuzení a nastartování. “Sprcha ráno nám dopřává lehkou meditaci před hektickým dnem, uvolnění a zároveň přípravu na pracovní vytížení,” říká Mona Gohara, profesorka dermatologie na prestižní univerzitě Yale. A k pozitivům ranního rituálu se přidává také Yen Reis, který pracuje jako poradce ve společnosti zaměřující se na kvalitu pokožky: ”Po ranní sprše je pokožka v tom nejlepší stavu, bez nečistot, volných radikálů a jiných látek, které nám škodí.”

Výhody ranní sprchy jsou tedy jasné – nastartuje organismus, psychicky podporuje začátek pracovního dne, stimuluje kožní buňky, pro pokožku náchylnou k nedokonalostem a akné je ideální prevencí.

Podle studií odborníků je ale večerní sprcha v tomto duelu vítězem! Rozhodně není zdravé jít spát bez provedení hygieny ve sprše či vaně. Je třeba smýt ze sebe veškeré nečistoty, odlíčit make-up a s ním všechny nečistoty, vyčistit pleť a nejlépe ještě pokožku nakrémovat, aby se dostatečně regenerovala během spánku. Nehledě na benefity psychického rázu – smyjeme ze sebe totiž v přeneseném slova smyslu  i náročný den. Pozor jen, aby voda nebyla příliš horká, ta tělo vysušuje a špatně by se vám usínalo.  “Čím lépe spíte, tím lépe budou ráno vypadat vaše vlasy a pokožka,” dodává spánková expertka Nancy Rothstein.

A že si ve sprše zpíváte? To je jedině dobře, patří to k tomu pravému relaxování!

Jste-li toho názoru, že nejlepší je tedy sprcha ráno i večer, je to chyba. Hrozí dehydratace pokožky a zhoršení kožních problémů. Raději si vyberte, jestli potřebujete den nastartovat, nebo se ho večer ve vaně zbavit společně s prachem a škodlivými látkami.

Články - další články

Doporučujeme