Jak vypadá ochranka jednoho z nejvíce nenáviděných mužů světa?

7. března 2022·Krize na Ukrajině·Dominika Číčelová

Vladimir Putin (Shutterstock)

Kdo a co všechno ruského diktátora chrání a zajišťuje jeho bezpečnost? Z kolika složek se skládá jeho ochranka, která musí fungovat naprosto perfektně? Jedná se po zuby ozbrojené chlápky i o odstřelovače. Informace o jeho ochraně přináší Daily Star.

Nejen že služba, která chrání ruského diktátora, je ve střehu 24/7, jeho ochránci navíc disponují různými právními výhodami, díky kterým můžou zatknout prakticky každého, na koho ukážou. Tyto výhody mají z toho důvodu, aby mohli zajistit naprostou bezpečnost hlavy státu.

Jeho strážci mají speciální pravomoci

Federální službu bezpečnosti tvoří více než 50 000 zaměstnanců. Ti mohou provádět domovní prohlídky, mohou sledovat podezřelé osoby nebo je mohou zatknout. Stejně tak mohu dávat příkazy jiným státním orgánům. Zajistit Putinovi ochranu, zvláště v posledních dnech jistě není lehký úkol a již dříve se při Putinových veřejných vystoupeních dbalo na nejvyšší bezpečnost.

Tým strážců vždy připraví několik scénářů, jakým způsobem by mohlo být jejich vůdci během vystoupení či cesty ublíženo. Kontrolují konkrétní místa i okolí, a samozřejmě i trasu, kterou bude Vladimir Putin projíždět. Musí se počítat i s tím, že budou muset hlavu státu v rychlosti evakuovat.

Chrání ho několik skupin strážců

Největší riziko vždy představují veřejná vystoupení, při kterých hlavu státu chrání hned několik druhů strážců. Po jeho boku stojí po zuby ozbrojení muži, kteří jsou vybaveni deštníky z kevralu, aby ho mohli případně ochránit před kulkami. Dalšími ochránci jsou inkognito strážci, kteří jsou rozmístěni různě v davu a mají za úkol informovat o podezřelých osobách a mají právo kohokoliv vyvést.

Třetí skupinou strážců jsou lidé rozmístěni po obvodu daného místa, aby nikdo nemohl utéct. Poslední skupinou jsou odstřelovači, kteří jsou rozmístěni po střechách domů. Ti jsou připraveni zlikvidovat každého případného útočníka.

A kdyby všechny tyto skupiny ochránců selhaly, je v blízkosti připraven v pohotovosti obrněný vůz s vojáky.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme