Tomáš Cikrt: Napětí okolo vakcíny vyprchá do léta. Kdy Chorvatsko a Řecko řeknou, že přijmou do země jen očkované

8. ledna 2021·Články·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. (Foto: archív Frekvence 1)

Minulý týden dorazila do České republiky z Evropské unie (EU) první várka vakcín proti koronaviru. V souvislosti s tím, se začalo spekulovat o tom, že EU zavede očkovací pasy a že neočkování, by například nemohli chodit na některé akce. To se veřejnosti nelíbí a považují to za diskriminující. K tomuto tématu se pro Frekvenci 1 vyjádřil bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZ) a šéfredaktor Zpravodajského deníku Tomáš Cikrt. 

Vakcína je podle Tomáše Cikrta bezpečná, i když se o ní toho ví stále málo. “To je jeden z mýtů, že ta vakcína byla strašně zrychleně vymyšlena a schválena. My koronaviry známe už od počátku tohoto tisíciletí a dá se říct, že řadu let se vyvíjí i vakcína, protože jakmile znáte virus, tak už můžete přemýšlet o vakcíně. Ona už byla jednou málem hotová proti SARS a MERS, ale protože to onemocnění nepředstavovalo takovou globální hrozbu pro celý svět, tak se to trošku zpomalilo. Ale jakmile se objevil, tento nový koronavirus, tak se na to navázalo hned začátkem minulého roku a prakticky samotnou tu vakcínu měli hotovou za pár hodin. Pak to testovali. A tam není důležité, jak dlouho to testujete, ale na kolika lidech,” řekl šéfredaktor Zdravotnického deníku.

Lidé kteří se nechtějí očkovat, nejsou podle něj dostatečně informováni, nebo jsou informováni ze špatných zdrojů. “Lidem co se nechtějí očkovat moc nerozumím, protože oni se opírají o informace, které k nim přiletí odněkud z internetu přes sociální sítě. Vůbec se nezajímají o tom, kdo je vymyslel, odkud vznikly a tyto informace popírají informace, které sdílí vědecká komunita,” dodal Cikrt.

Omezené vstupy na akce pro neočkované

Internetem se šíři informace týkající se očkovacího pasu, nebo také zákazu vstupu na akce pro neočkovanou veřejnost. To by bylo ale podle některých lidí výrazně diskriminující.  “Já moc nerozumím v čem je ta diskriminace, že někdo nechce udělat odpovědný krok, protože uvěřil nesmyslným informacím třeba na sociálních sítích,” uvedl bývalý mluvčí MZ. “Podle právníků toto lze, pokud děláte opatření, které brání šíření infekce, které chrání zdraví lidí, tak můžete tímto způsobem postupovat,” doplnil.

Podle něj napětí tu nějakou dobu bude. “Ale rychle vyprchá a nejpozději to vyprchá do léta. Kdy Chorvatsko a Řecko řeknou, že přijmou do země jen očkované,” řekl šéfredaktor.

Isoprinosin

Isoprosin, lék, který je v omezené míře používán jako součást léčby proti covidu-19. Výsledky účinků ale nejsou podle Cikrta nějak přesvědčivé. “Neexistuje nikde žádná vědecká práce, která by jednoznačně řekla, že isoprinosin je ten klíčový lék pro léčbu covidu-19,” řekl.

Jedna studie se ale v minulosti objevila. A to konkrétně od profesora Jiřího Berana. “Ta je velice kontroverzní tím, jak vznikala, protože to bylo v domovech důchodců. Je otázkou, zda tam bylo vůbec povolení etické komise, jak byly sledované výsledky té studie, jaká tam byla kontrola toho, jak ta studie probíhá a i to samotné zveřejnění provázeli názory těch recenzentů dvou, kteří řekli, že to jsou velmi předběžné výsledky,” popsal Cikrt.

Veřejnost by si tak podle něj měla informace více ověřovat. “Lidé místo informací z Eronetu a dalších podobných portálů by měli věnovat sluch, a pozornost informacím, které jsou ověřené a vědecky podložené,” dodal na závěr bývalý mluvčí MZ.

Články - další články

Doporučujeme