Tomáš Petříček: Americké volby ovlivnil covid-19 i emoce. Budou mít dopad na vztahy USA a EU

5. listopadu 2020·Články·Barbora Pisingerová

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. (Foto: ČTK/Katerina Sulova)

Americké prezidentské volby se blíží do finále a co nevidět bude znám konečný výsledek. Ať už vyhraje demokrat Joe Biden (77) nebo znovu zvítězí stávající prezident Donald Trump (74), pozici České republiky to podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (39, ČSSD) nijak neohrozí. 

Celý svět napjatě sleduje americkou volbu prezidenta, která se pomalu ale jistě blíží do finále. “Jsou to rozhodně jedny z nejdůležitějších voleb, které se v letošním roce konají. Bude to mít určitě dopad na dění ve světě, na vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, a věřím, že to také přispěje k dalšímu rozvoji vztahů mezi USA a Českou republikou,” uvedl v pořadu Press klub ministr zahraničí Tomáš Petříček.

O svou pozici se však Česká republika podle Petříčka obávat nemusí. “Já jsem přesvědčen, že Česká republika bude schopna spolupracovat s USA, ať už vyhraje Joe Biden, nebo znovu zvítězí Donald Trump,”nechal se slyšet.

Sílící spolupráce

Podle ministra se spolupráce naší republiky se zaoceánskou velmocí slibně rozvíjí. “V posledních letech se podařilo zintenzivnit naši spolupráci v celé řadě oblastí. Spojené státy znovuobnovily zájem o spolupráci s celým regionem střední Evropy, což se projevilo například vznikem iniciativy Přímoří, která se soustředí na praktickou spolupráci v rozvoji infrastruktury energetické, digitální či jiné v celém regionu střední Evropy,” uvedl.

Prezidentské volby jsou vyvrcholením táhlé a intenzivní kampaně, která byla podle Petříčka letos nezvykle ovlivněna hned několika faktory. “Celý svět sleduje prezidentskou kampaň v USA. Ta letošní byla výrazně ovlivněná pandemií covid-19 a byla také emotivnější, než řada předchozích kampaní. Americká společnost je více rozdělená,” myslí si ministr.

To nejdůležitější pro Evropu je podle Petříčka hlavně uklidnění rozbouřené atmosféry ve Státech. “Z pohledu Evropy bude skvělé, pokud se po těchto volbách podaří atmosféru uklidnit a sjednotit americkou společnost, protože to je náš významný spojenec a významný partner v celé řadě oblastí,” zhodnotil.

Články - další články

Doporučujeme