Velké Velikonoční Bingo je tu! Soutěžte o 100 tisíc ve zlatě

29. března 2019·Články·Karolína Stránská

Chtěli byste vyhrát 100 tisíc ve zlatě? Je to jednoduché! Sledujte od 28. března web Frekvence 1 a zapojte se do velkého Velikonočního Binga! Správně si tipněte číslo vajíčka, ze kterého se vyklube první kuře.

JAK vyhrajete? Pokud správně tipnete čas vylíhnutí. Vámi zvolené kuře musí jako první zcela opustit skořápku. Tipovat můžete od 28. března do 9. dubna.

SOUTĚŽTE ZDE

Víte, kdy vznikly první mince na našem území?

Keltové byli první na našem území, kteří ovládali výrobu keramiky na hrnčířském Duhovka kruhu. Navíc byli velice zruční v těžbě rudy, uměli ji najít, vytavit a vykovat nástroje pro všední život. Keltové začali razit na našem území i mince, nejznámější duhovky. Jak tento název vznikl? Z německého názvu Regenbogenschüsselchen, což v překladu znamená “duhové mističky”, tedy mince, které se objeví, když je duha k vidění.

Keltské mince mají miskovitý tvar. Byly vyráběny i  mince s nápisy – biateky. BIATEC je opis (nápis), který se na těchto mincích objevuje nejčastěji, a odtud tedy název. Opisy na biatékách se obecně připisují jménům keltských vládců. Jsou někdy doprovázeny obrazem jezdce na koni. Mezi sběrateli jsou poměrně vzácné, i když se razily ve velkém množství.

Keltové se při ražbě mincí nechali inspirovat Makedonci. Ti byli zase ovlivněni Řeky. Keltské mince jsou specifické téměř 100% ryzostí kovů, ze kterých je Keltové razili. I proto měli i ty nejmenší mince velkou hodnotu. Co jste si za takovou jednu minci pořídili? Mohli jste celou noc v krčmě jíst, pít a bavit se až do rána!

 

Partnerem soutěže je Česká Mincovna.

Zlato v hodnotě 100 000 Kč

Výherce Velikonočního Binga Frekvence 1 obdrží sérii pamětních medailí s tváří Karla Gotta ve zlaté variantě. Jedná se o sadu tří různých zpěvákových portrétů připomínajících jeho nejznámější životní role: zpěvák, malíř a fenomén, který zasáhl řadu generací lidí po celém světě.

První pamětní medaile s portrétem Karla Gotta zpěváka, jejímž autorem je Mgr. Petr Horák, je k dostání již nyní. Ražby se dokonce zúčastnil i zpěvák osobně! Karel Gott neskrýval radost a potěšení. Mimo jiné to vyjádřil volnou citací veršů z díla svého oblíbeného čínského básníka Li Po: „Dnes je krásný den, jako když zlatá mince z mincovny o stůl cinkne“.

Mistr poděkoval všem třem výtvarníkům za vkusné umělecké zpracování edičního záměru České mincovny vtělit jeho kariéru do vzácného kovu ve třech podobách (zpěvák, malíř, fenomén – legenda)

Medaile s motivem Karla Gotta malíře, kterou vytvořila Mária Fialová, bude k dispozici od dubna a medaile Karel Gott jako fenomén, o jejíž podobu se zasloužil Asamat Baltaev, dorazí v červnu.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

Vajíčka do soutěže dodal Klub chovatelů drůbeže ŠUMAVANEK.

Články - další články

Doporučujeme