Víte, co dělají vaše děti na internetu? Každé šesté sdílí své intimní fotky, ukázal průzkum

14. června 2017·Články·Redakce

Čím dál víc dětí je vystaveno rizikům, která jsou spojena se seznamováním na internetu. Počet dětí, které sdílí své intimní fotky a videa na internetu, se za posledních pět let zdvojnásobil a vzrostl na 15 procent. Polovina dětí na internetu komunikuje s neznámými lidmi a třetina jich byla požádána, aby o vzájemné komunikaci nikomu neříkaly. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnily Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a společnost O2 Czech Republic. Výsledky autoři představili novinářům.

Z průzkumu plyne, že asi 60 procentům dětí rodiče nelimitují čas pobytu na internetu a téměř stejné množství má vlastní počítač ve svém pokoji. “Prevence a edukace dětí a ve zdravé míře také dohled rodičů jsou přitom nejdůležitějšími kroky, jak zabránit jejich rizikovému chování na internetu. Na 80 procent dětí však nemá nijak omezen přístup na nevhodné internetové stránky, i když k tomu v dnešní době existují jednoduché nástroje,” řekl odborník na internetovou společnost O2 Tomáš Minka.

Rizika sdílení intimních materiálů (tzv. sextingu) považují zhruba tři čtvrtiny dětí za velmi rizikové. Dospělí devianti si ale umí získat jejich důvěru, manipulovat je a vydírat je, řekl vedoucího výzkumného týmu Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí. Čím dál více případů podle něj potvrzuje, že sexting je problematický i pokud se například rozejde dívka s chlapcem, se kterým sdílela své intimní fotky. Děti se tak vystavují nebezpečí kyberšikany.

Fotografie obličeje sdílí podle průzkumu 67 procent dětí. Poslat intimní fotografii vyžadoval někdo po 17 procentech dětí, čtvrtina jich vyhověla. Podle Kopeckého často stačí, aby internetový kamarád dítěti nabídl fotografii a vydával ji za svou. Děti pak často pošlou na oplátku svoji. “Přitom fotka obličeje je nejcitlivější osobní údaj. Stačí, aby se nasadila na jakékoli nahé tělo a pachatel ho může začít dítě vydírat,” uvedl.

Z výzkumu vyplývá, že schůzku s neznámým z internetu by neodmítla polovina dětí. Dvě třetiny by se o tom svěřily rodičům, zbytek by to řekl maximálně kamarádovi. Třetinu dětí už o schůzku někdo neznámý na internetu požádal a pětina z nich na ni šla.

V případě zneužití intimních materiálů mají děti potíže se někomu svěřit, protože je to pro ně velmi citlivé, uvedl Kopecký. Dvě třetiny rodičů se tak o problémech svého dítěte nedozví.

Na Linku bezpečí se prvních 40 dětí obrátilo kvůli potížím na internetu v roce 2007, řekl vedoucí linky Peter Porubský. V roce 2016 jich bylo více než 600. Nejčastějším problémem je kyberstalking. Sexting tvoří pět procent případů a má vzrůstající tendenci. Do výzkumu se zapojilo 4878 žáků škol z celé ČR ve věku od sedmi do 17 let. Přibližně stejně bylo dívek i chlapců, nejvíce jich bylo čtrnáctiletých.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme