Vláda zavádí další opatření a obnovuje krizový štáb

18. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Andrej Babiš (Foto: ČTK)

Vláda dneska zavedla další opatření. Lidé v Praze a Středočeském kraji budou muset na venkovních akcích nosit roušky. V Praze se zavádí na vysokých školách distanční výuka a vláda v pondělí obnoví ústřední krizový štáb. Premiér Andrej Babiš dnes nevyloučil, že by mohlo dojít k znovuobnovení nouzového stavu.

Od pondělí jsou v Praze roušky nad 100 lidí povinné i venku

Od pondělí budou v Praze povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Vyplývá to z nařízení, které na webu zveřejnila Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Výjimku budou mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase. Chystané opatření oznámila ve čtvrtek ředitelka stanice Zdeňka Jágrová na jednání pražského zastupitelstva.

“U hromadných akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob konaných ve venkovních prostorech, sehrává roli také předpoklad, že návštěvníci mohou být z různých regionů, případně i ze zahraničí, a zvyšuje se tak pravděpodobnost přenosu a dalšího šíření nákazy daleko za hranice místa konání akce,” uvedli v opatření hygienici. Stejné opatření se týká také Středočeského kraje.

Distanční výuka bude v Praze pouze na VŠ

Distanční výuka nebude v příštím týdnu zavedena v Praze na středních školách, ale pouze na vysokých školách, upřesnil svůj původní příspěvek na twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Kdy přesně bude zavedena, neuvedl. Se záměrem zavést ji i na střeních školách podle primátora nesouhlasili hygienici.

Praha spolu s hygieniky tento týden rozhodla o nošení roušek i při vyučování. Ministerstvo zdravotnictví je následně ode dneška zavedlo pro celou zemi. V hlavním městě je na tři desítky škol zasažených nemocí covid-19. Praha je pandemií nejpostiženějším regionem v zemi.

Vláda obnoví ústřední krizový štáb

Činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) kvůli koronavirové epidemii bude obnovena od pondělí 21. září, uvedl dnes na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Návrh projedná na příštím zasedání vláda, dodal ministr vnitra, který štáb na jaře vedl a pravděpodobně bude jeho předsedou i nyní. Řádné jednání kabinetu je aktuálně naplánováno na pondělní odpoledne.

Opětovné spuštění činnosti ÚKŠ, po kterém volaly kraje, ČSSD a větší část opozice, dnes přes původní nesouhlas potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůvodnil to špatnou komunikací mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. “Dnes jsme se s premiérem dohodli na obnovení činnosti ústředního krizového štábu od pondělí. Návrh projedná vláda na svém jednání,” uvedl Hamáček.

Babiš nevylučuje obnovení nouzového stavu

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil možnost, že by v Česku mohl být kvůli koronaviru znovu vyhlášen nouzový stav. Bylo by to v případě, kdy by ministerstvo zdravotnictví potřebovalo vyhlásit některé opatření, které nemá v kompetenci podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh by musel přijít od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), řekl dnes novinářům Babiš.

“Je to otázka na ministra zdravotnictví, který musí zdůvodnit, zda opatření, která navrhuje, jsou v souladu se zákony. Aby se nestalo, že nějaké opatření, které udělá, bude s nimi v rozporu,” uvedl Babiš. Dodal, že Vojtěch by měl s příslušným návrhem případně přijít na pondělní jednání vlády. Nouzový stav v Česku platil od 12. března do 17. května.

(Zdroj: ČTK)

Články - další články

Doporučujeme