Vladimír Dlouhý: Schopnost přežít těžké časy se u českých podnikatelů prokázala lépe, než jsme si mysleli, a to je dobře

17. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. (Foto: ČTK)

Nejvíce koronavirová krize zasáhla podnikatele, kteří byli nuceni své firmy na začátku jara uzavřít. Teď se pomalu snaží své podniky nastartovat a vrátit do stavu před krizí. Jednotlivé programy na pomoc, které jim mají pomoci a podpořit podnikaní, má na starost Česká hospodářská komora (HK) a právě pro Frekvenci 1 se exkluzivně vyjádřil prezident HK Vladimír Dlouhý.

Počet případů nakažených koronavirem nadále stoupá. Předpokládá se, že ekonomika se nějak výrazně omezovat nebude. Vladimír Dlouhý se tak bojí hlavně reakcí společnosti. “Mám strach, aby jsme si my lidi nezavřeli společnost. Nechci šířit paniku, ale myslím si, že časem rodiče se začnou bát posílat děti do školy, zaměstnanci jednotlivých podniků budou vyžadovat po zaměstnavatelích, to už se děje, dobrovolné testování, někde se budou obávat chodit do práce,” uvádí prezident HK.

Podle Dlouhého náklady na testování nejsou malé. “My jsme jednali před dvěma týdny s panem ministrem zdravotnictví, s panem náměstkem VZP a dalšími epidemiologii o tom, že Krajská hygienická stanice (KHS) nařídí testování a stát se na těch nákladech musí podílet. Bohužel v případě, když se chtějí otestovat samotné managementy, tak stát se již na tomhle nepodílí a my hledáme všechny cesty, abychom dotlačili stát, aby řekl, že i v takových případech by podnikatelé mohli získat nějakou státní podporu,” popisuje situaci Dlouhý.

Vláda na veřejnosti působí, že komunikace mezi některými členy vázne a nejsou schopni se shodnout. Prezident HK takový pocit nemá.“Jednou jsem byl nervózní, když jsem se o zrušení superhrubé mzdy dozvěděl ze sdělovacích prostředků a přitom jsem členem národní ekonomické rady. Ale to bylo jen jednou, většinu ostatních opatření vláda konzultuje,” sdělil. Také souhlasí s jednorázovým příspěvkem pro důchodce. “Je dobře, že důchodci dostanou přidáno, protože je tady okolo jednoho milionu důchodců, kde myslím ten důchod je méně než 14 000 korun,” říká Dlouhý. Nepopírá, jestli to není předvolební manévr.  Jestli jako je to náhoda, že to je zrovna před významnými krajskými volbami, to je otázka, ale ta pandemie dopadá opravdu i na ty sociálně slabší skupiny a asi je v pořádku, že ten příspěvek dostanou,” doplňuje prezident HK.

Podnikatelé v České republice ukázali velmi silnou schopnost přežít i v tak nelehké době. “Prokázalo se, že třeba dokáží žít určitou dobu i z vlastních zdrojů, zásob. Sice o investicích se teď moc nerozhoduje, což není dlouhodobě dobré, ale ta schopnost přežít těžké časy se u českých podnikatelů prokázala lépe než jsme si mysleli a to je dobře,” dodal Vladimír Dlouhý.

Články - další články

Doporučujeme