Jako by Součkovi nikdy neodešli. PO STRNIŠTI BOS potěší duši a rozechvěje bránici i bez blatníků a přimrzlých jazyků

16. srpna 2017·Zábava·Karolína Stránská

Po strništi bos
fotografie © Dagmar Vyhnálková

Blatníky sice má, zato se mu ztratili holubi a honí ho včely a gestapo. Tatínek Souček je zpátky a s ním i malý Eda, který po odchodu z Prahy na venkov nejen málem uvidí svá první prsa, ale také zjišťuje, že na první dojem se dávat nemá.

Zatímco Alois Grec, představitel malého Edy Součka, je téměř dokonalým následovníkem Václava Jakoubka z Obecné školy, co do vzhledu i gest, Tereza Voříšková pojala svou maminku méně razantněji a do domácnosti vnáší mnohem více něhy a úsměvných komplimentů svému neurotickému muži, jehož role padla Ondřeji Vetchému jako ušitá. Konkuruje mu však Oldřich Kaiser v roli vyhoštěného antihrdiny “Vlka” s velkým srdcem.

Motiv protektorátu který by se nabízel jako ústřední, je potlačen ve prospěch úsměvné dětské prostopášnosti, kterou si mnozí z Obecné školy pamatují nejvíce. Neobratnost pánů kluků herců výsledný dojem nekazí. Mládež se totiž může spoléhat na svou pihatou prostořekost, neboť je v souladu s jednoduchým humorem.

Ač se od „Svěrákovin” očekává, že pohladí hlavně na duši, Po strništi bos je velkou měrou i pastvou pro oči. Od projížďky s koňmi po sluncem zalitém poli po klackem založenou dobrodružnou knížku, tvůrci se nespoléhali jen na sentiment, který se vzhledem k povaze filmu dostaví automaticky, ale dali si záležet i na vizuálních špercích.

Z kina se po zhlédnutí české novinky odchází z lehkou hlavou. O to ostatně také Zdeňkovi a Janovi Svěrákovým pravděpodobně šlo. Divák velice rychle chápe, že filmem nevyzdvihují strasti života v protektorátu, ani se vyčerpaně nenimrají v rodinných zlobách, ale chtějí jimi potěšit duši a rozechvět bránici. A to oni umí dost dobře.

Podívejte se na trailer k filmu Po strništi bos:

Hosty v show Těžkýho Pokondra byli celý týden herci z filmu Po strništi bos, kterého je Frekvence 1 partnerem:

Rozhovor s Ondřejem Vetchým najdete ZDE

Rozhovor s Janem Svěrákem najdete ZDE

Rozhovor se Zdeňkem Svěrákem najdete ZDE

Rozhovor s Janem Třískou najdete ZDE

Rozhovor s Terezou Voříškovou najdete ZDE

Podívejte se, jak film Po strništi bos vznikal:

Zábava - další články

Doporučujeme