Holčička tvrdí, že rodiče jsou »kontaminovaní«: Psychickou poruchu vyvolal streptokok

22. července 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Anita Serpa-Smith

Když v sedmi letech začala malá Sabrina Smith z Connecticutu v USA vykazovat velmi zvláštní poruchy chování, lékaři nejprve vsázeli na obsedantně kompulzivní poruchu. Další vyšetření však odhalilo, že za vším stojí streptokoková infekce! Dívka má kvůli ní mimo jiné zvukové tiky a odmítá, aby se rodiče dotýkali jejího oblečení, protože by ho prý kontaminovali.

Rodina malé Sabriny Smith (11) z města Danbury v USA byla pořádně vyděšená, když jejich nejmladší holčička začala vykazovat opravdu podivné chování. Dívenka měla hlasové tiky, záchvaty vzteku, obsedantně drhla rukama o zdi či podlahu a naprosto odmítala, aby se rodiče dotýkali jejího oblečení, protože by ho prý kontaminovali. V té době jí bylo pouhých 7 let.

Rodiče se z pochopitelných důvodů obrátili na lékaře. Ti nejprve diagnostikovali obsedantně kompulzivní poruchu a doporučili psychiatrickou léčbu. Maminka Anita se ovšem pro potvrzení prozatímních závěrů rozhodla navštívit ještě pediatra přímo v Danbury. A ten vyjádřil poněkud odlišnou teorii.

Podle něj příznaky malé holčičky vcelku odpovídají tzv. diagnóze PANDAS, autoimunitní poruše, která způsobuje extrémní změny chování, a že to všechno podle něj způsobila streptokoková infekce. Od té doby bere Sabrina antibiotika, steroidy a další léky. Občas však její záchvaty může nadále spustit naprosto náhodný podnět.

“Kdykoli od několika dní do několika týdnů po infekci se u dětí může rozvinout množství příznaků,” uvedla lékařka Elizabeth Spaar, která se léčbou případů PANDAS zabývá, pro list The Daily Mail. Příznaky mohou být jak psychické, tak fyzické. Může jít o změny nálad, iracionální chování, tiky, nebo potíže se spánkem, nechutenství, dokonce i změny rukopisu.

“Objevily se u ní příznaky osedantně kompulzivní poruchy. Rukama musela pokaždé desetkrát třít proti zemi a proti zdi. Došlo to až do bodu, kdy neměla žádnou svalovou tkáň na spodu rukou,” vypráví matka Anita Serpa-Smith.

Navzdory smutné diagnóze je prý Sabrina veli talentované dítě a dochází do třídy pro nadané. Rodina se navzdory příznakům snaží žít co možná nejnormálnější život. Stav malé dívenky se postupně zlepšuje, stále má ale před sebou dlouhou cestu.

Zábava - další články

Doporučujeme