Když se já směju, ostatní trnou hrůzou, říká režisér a scénárista Robert Sedláček

22. dubna 2022·Zábava·Dominika Číčelová

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl režisér a scenárista Robert Sedláček. V rozhovoru s Honzou Dědkem představil svůj nový film Promlčeno, který příští týden zamíří do kin. Dále probrali režírování komedie Řekni to psem, který byl pro Roberta velice zajímavý.

Je možné promlčet vraždu?

Příští týden vstoupí do kin film Promlčeno, který Robert Sedláček režíroval a napsal k němu scénář. “Tento snímek ukazuje, jak se z minima dá vykřesat maximum. Jak se dá vytvořit napětí mezi lidmi, kteří se nikdy nepotkají a jak se dá sledovat film, který se odehrává v reálném čase. Myslím, že to v českém filmu ještě nebylo. V hlavních rolích se představí Karel Roden a Barbora Bočková a jedná se o promlčený zločin. Je možné vraždu promlčet?” vysvětluje režisér a odpovídá na otázku, co ho k takovému projektu přivedlo. “Producent. Já jsem tohle téma dostal jako zakázku. Sice jsem se jim vždycky vyhýbal, ale tady mi to sedlo. Přišel za mnou mladý začínající filmový producent a přinesl mi látku, co by to mělo říct. To jsou výzvy, které už dnes tvůrcům nepřicházejí každý den.” 

Do televize vždycky musíte mít alespoň jednu hvězdu

Televize vyžaduje herecké hvězdy. Robert Sedláček však dává přednost neznámým, ale talentovaným hercům, jako je například Barbora Bočková“Když do televize přivedete někoho neznámého, pošlou vás rovnou pryč. Já jim ale vždycky říkal, jak chtějí poznávat hvězdy, když žádáte jenom ty, co už hvězdami jsou. Pod tímto tlakem televizní byrokracie jsem se naučil vytahovat s jednou známou tváří tvář, která tolik známá není. V některých chvílích musejí silnější pomáhat slabším, aby byl silný celek. Výsledek musí posoudit diváci, ale já jsem z placu i ze střižny odcházel spokojený,” říká Robert Sedláček o svém filmu.

Při natáčení komedie jsem si připadal, jak kdybych byl sjetej

Zanedlouho bude mít Robert premiéru dalšího filmu, jehož autorkou je Irena Obermannová, s názvem Řekni to psem. Nejedná se o žádný thriller, jak je u tohoto režiséra zvykem, ale tento film je označován za komedii. “Nemůžu jít proti producentům, ale já bych řekl, že je to spíš úsměvný rodinný film.Bylo to zajímavé režírování, protože když se já směji, ostatní trnou hrůzou. Tento film shrnu jednou scénou. My jsme točili otvírání nového psího hřiště a bylo tam asi 30 psů a 40 dětí. A já si připadal, jak kdybych byl sjetej. Všude štěkali psi, štěbetaly děti ve věku do osmi let a já tam chodil a byl to velmi surrealistický výlev. Jen jsem si říkal, jak tohle dopadne. Uvidíme v kině v červenci,” popisuje zážitky z natáčení komedie režisér Robert Sedláček.

Zábava - další články

Doporučujeme