S pohádkovými princeznami se osud nemazlil. Co dnes dělá Angelína, Bosana nebo Krasomila?

26. prosince 2022·Zábava·Redakce

Filmové princezny (Zdroj: se souhlasem Československý státní film) 

Vánoce jsou tradičně zasvěcené i českým pohádkám. Ty Češi milují a hlavně; umí je skvěle natočit. Minimálně ty, které mají už starší data vzniku. Co dnes dělají princezny z českých pohádek? Odpovídá Blesk.cz.

S čerty nejsou žerty – Angelína

Nadčasová klasika. To se dá říct o pohádce S čerty nejsou žerty, kde se do ne úplně chytré princezny Angelína zamiluje mlynář Petr Máchal. Jeho, stejně jako čerta prostě zbožňujeme. Hodnou a skromnou princeznu Adélku si zahrála Monika Stará, tu zlomyslnou, princeznu Angelínu, která se chce jen dobře vdát Dana Bartůňková. V pořadu Na kafeečko prozradila, že za roli princezny dostala vysoký honorář. Skoro 12 tisíc, což bylo na rok 1985 poměrně dost peněz. Kromě hraní se Bartůňková věnuje i psaní her a navrhování kostýmů.

Tři veteráni – Bosana

Další klasika, kde prim hrají nejen písnička Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, ale i tři váleční vysloužilci, kteří od skřítků dostanou kouzelné dary. Jenže si jich neváží a navíc se nechají okrást princeznou Bosanou a jejím otcem. Princeznu, které začnou přezdívat andělská mrcha nechají vytrestat tak, že jí dají kouzelné jablko, po které jí naroste dlouhý nos. Krásnou Bosanu si zahrála Vida Neuwirthová. Ta pod svým dívčím jménem Skalská hrála princeznu Bosanu. Hraní ale vyměnila za průvodcovskou činnost a dnes se věnuje prováděním turistům po židovským památkách (sama je Židovka) a hraním loutkového divadla pro děti.

Pyšná princezna – Krasomila

Princezna Krasomila si odmítne vzít hodného prince Miroslava. Ten se proto v přestrojení za zahradníka vypraví do království jejího otce, aby pyšnou princeznu naučil pokoře a lásce. V jedné z nejkrásnějších českých pohádkách si princeznu Krasomila zahrála Alena Vránová, která si také zahrála v další české pohádkové klasice Hrátky s čertem. I když v době natáčení Pyšné princezny byla vdaná, zamilovala se do představitele prince Miroslava Vladimíra Ráže (†77) a dokonce se kvůli němu i rozvedla. Jenže manželství nevydrželo kvůli jeho nevěrám. I když jejich dcera Markéta byla úspěšná a pyšnila se titulem PhDr. a po finanční stránce si rozhodně nemohla stěžovat, nakonec skončila na ulici. Službu jí vypověděly ledviny i játra. Aleně Vránové je dnes 90 let, a i když jí trápí zdravotní problémy, jako princeznu Krasomilu ji milují malí i velcí.

Princezna se zlatou hvězdou na čele – Lada

Když si nechce vzít zlého krále Kazisvěta, je nucena utéct do sousední království, kde vládne dobrotivý princ Radovan. I když je to princezna, v přestrojení v myším kožíšku začne pracovat v kuchyni. Princeznu Ladu si v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele zahrála Marie Kyselková (†83), která už byla v době natáčení pohádky těhotná. S Petrem Haničincem (†77) čekala syna Ondřeje, kvůli kterému se vzdala i herecké kariéry. Pracovala jako vrátná na strahovských kolejích, ale její život skončil neslavně. Trápily jí bolesti kyčlí a nakonec skončila na psychiatrii v Bohnicích.

Byl jednou jeden král – princezna Maruška

Svého otce nadevše milovala. Stejně tak jako sůl. Jenže za to se dočkala vyhnání. Princezna Maruška našla spásu v hodné kořenářce a především v rybáři. Princeznu Marušku si v další klasické pohádce zahrála v tu dobu teprve šestnáctiletá Milena Dvorská. Během studií se seznámila s bulharským studentem, se kterým otěhotněla. Toužila po kariéře, a tak dceru Lucii dala na vychování ke svým rodičům. Vztahy matky a dcery se nezlepšily, i když spolu začali žít jako rodina. Vše vyvrcholilo v roce 1989, kdy se Lucie seznámila se samozvaným mesiášem, který si začal říkat  Parsifal, utekla mu do ciziny a porodila mu šest dětí. Dvorskou ztráta dcery poznamenala, a i když vedle sebe měla milujícího manžela a syna, vše začala řešit prášky na spaní a alkoholem. Zemřela v roce 2009, poté, co se setkala s jednou ze svých vnuček, které od manipulativního otce utekly.

Podívejte se na známé české princezny do galerie

 

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme