Proč to ten pes dělá? Přečtěte si, co vám svými projevy chce váš mazlík říct

11. června 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Ačkoli mazlíčci nemluví lidskou řečí, někdy přesně víme, co nám chtějí říct. Jindy to ale může být trochu problém. Přečtěte si, co například znamená, když se váš pejsek často olizuje, nebo když vám sedá na nohy.

Zívání

Mysleli jste si, že jde prostě o projev únavy? Nemusí to tak být vždycky. Váš pejsek tím může dávat najevo, že se něčeho bojí, nebo je ve stresu. Může mu být například nepříjemná přítomnost cizí osoby. Psi ale zívají také, když jsou uvolnění a šťastní, takže je potřeba vnímat i ostatní projevy řeči těla.

Opírání se o vás

Opírá se vám pejsek o nohy? To je dobré znamení! Vyžaduje tím vaši pozornost a rád by se mazlil. Dává najevo, že vám důvěřuje a ví, že s vámi může počítat.

Nosí dárky

Pokud vám váš pejsek často nosí své hračky nebo jiné poklady, možná jste si mysleli, že jde o výzvu ke hře. Někteří psi skutečně milují aport nebo přetahování a nejraději by si hráli od rána do večera. Může jít ale o pozůstatek divokých vlků, kteří svým nejbližším nosili části kořisti. Jelikož váš mazlík už není tak divoký lovec, jako jeho předci, možná vám chce udělat radost jinými věcmi, které mu připadají zajímavé.

Zvedání packy

Když spatříte přikrčeného psa, který zvedá jednu nohu a upřeně zírá kamsi k zemi, raději ho nerušte a uhněte mu z cesty. Tento pes totiž zřejmě právě číhá na kořist a každou chvílí by mohl vystartovat.

Olizuje se

Olizuje se váš pejsek hodně? Vyplazuje rychle jazyk? Může jít o známku, že něco není zcela v pořádku. Pes tímto způsobem může přirozeně dávat najevo, že se cítí nepříjemně. Například kvůli konkrétní osobě, prostředí, atmosféře mezi přítomnými lidmi nebo zanedbáním některých jeho potřeb.

Sedá na nohy

Pokud si váš pes pravidelně sedá na vaše nohy, může to mít hned několik příčin. Pokud je váš pejsek poměrně dominantní povahy, možná jde o způsob, jak se snaží prosadit v rámci smečky vaší domácnosti. Pokud je to naopak citově vázaný mazel, může jít jen o projev neochoty nechat vás odejít. Je váš mazlíček žárlivý a majetnický? Pak může ostatním zvířatům tímto způsobem dávat najevo, že jste jenom jeho.

Ničí nábytek

Tohle je skutečně nepříjemné, ovšem někteří páníčci se s podobnými útoky proti nábytku či věcem musí vyrovnávat pravidelně. Proč to ten pes dělá? Pokud už nejde o malé štěňátko, které ještě nechápe, že všechno není jen hračka a nemůže si dělat, co chce, může mít agresivita psa vůči zařízení několik příčin. Nejčastější je, že má zvíře možná málo vhodných hraček, které by ho zabavily, a prostě se doma nudí. Zkuste mu věnovat víc času, když jste doma a vymyslet nové způsoby, které by ho zabavily.

 

Zábava - další články

Doporučujeme