Pyšná princezna je považována za klenot národní kinematografie. Pohádka měla mít volné pokračování

30. prosince 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Pyšná princezna. (Foto: se souhlasem Československý státní film)

Černobílou pohádku o pyšné pricezně Krasomile a králi Miroslavovi zná snad každý. Zejména píseň Rozvíjej se poupátko, kterou zpívají všechny malé děti. V televizi se snímek vysílá už téměř 55 let. Mall.tv teď přišla v pořadu Českej biják s mnoha zajímavostmi.

Pohádka měla premiéru v roce 1952. Nelze tedy pochybovat o tom, že se jedná o ideologický snímek. O tom vypovídá například vyobrazení království. V Miroslavově království je lid šťastný, zatímco za hranicemi je zakázáno zpívat. Přesto se tato ideologie časem stala nepodstatnou a právem se pohádka zařadila mezi klenoty národní kinematografie.

Režisérem je Bořivoj Zeman (†79), který údajně Pyšnou princeznu kvůli úpravám viděl ve střižně dvě stě krát. Dokonce původně bylo v plánu, že se pohádka natočí na barevný materiál, ale nakonec je černobílá. V kině ji do roku 1983 vidělo přes deset a půl milionů lidí. V televizi byla poprvé vysílaná až 13 let po natočení.

Během natáčení se Alena Vránová představitelka princezny KrasomilyVladimír Ráž, král Miroslav, do sebe zamilovali. Tou dobou byli oba zadaní. Herečka měla za manžela prominentního komunistického básníka Pavla Kohouta. Jejich manželství bylo komunisty využíváno jako součást propagandy a dáváno za vzor mládeži. Románek tak mohl Vránovou dostat do vězení, přesto se rozvedla a za Vladimíra se provdala.

V roce 1975 mělo vzniknout volné pokračování Pyšná princezna královnou. Zápletka se měla točit kolem princezny Míly, dcery krále Miroslava a Krasomily. Ta se měla zamilovat do zámeckého zahradníka. Královně se měl zahradník jako zeť zamlouvat, králi již ne, protože nebyl urozeného původu. Scénář prošel i tehdejším schvalovacím procesem. Hlavním představitelům se ale nelíbil, což vedlo k narušení přátelských vztahů mezi nimi a Bořivojem Zemanem. Páru vadilo mnoho moderních a realistických prvků a absence původní pohádkové poetiky.

Zábava - další články

Doporučujeme