Skupina českých studentů baví internet. K životu přivedla středověké ilustrace

28. srpna 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Bored Panda

Pokud už jste někdy viděli nějaké kresby ze středověku, možná vás napadlo, co se tehdy jejich autorům honilo hlavou. Z dnešního pohledu mohou být některé obrázky skutečně pořádně bizarní a nepochopitelné. O to větší je to legrace, když se někdo pokusí nakreslené scény zachytit v realitě. Podívejte se, jak si s nelehkým úkolem poradila skupina českých studentů.

Internet je zajímavé místo plné nejrůznějších podivností i obohacujících informací. Díky jediné věci se na něm můžete velmi rychle proslavit a vaše snímky, videa či texty si snadno mohou začít žít vlastním životem. Něco podobného se stalo českým studentům, jejichž díla nyní baví celý internet.

Skupina mladých nadšenců do historie se totiž pustila do originálního projektu. Zaujaly je podivné kresbičky, které zdobí středověké knihy, a rozhodli se roztodivné výjevy přivést k životu. Výsledek nafotili a jak už to tak bývá, zveřejnili na internetu.

Za vtipným a vzdělávacím projektem stojí sdružení pro oživlou historii, které si říká Družina pánů z Pořešína. Díky zahraničním serverům nyní jejich dílo obdivují lidé z celého světa.

Kresbičky zdobící okraje stránek středověkých knih jsou dílem někdejších mnichů. Zatímco někteří odborníci je považují za výsledek nudy a pouhé čmárání z legrace, jiní jim připisují ušlechtilejší význam. “Nemyslím si, že se mniši nudili. Středověcí písaři a umělci ve skutečnosti rádi vytvářeli bohaté a složité spleti významů, které publikum muselo rozluštit. Něco jako hádanky pro mysl. Středověcí čtenáři velmi rádi analyzovali, co by stránka mohla znamenat. A význam stránek se snažíme rozluštit ještě i po staletích,” uvedla Dr. Catherine Harding z University of Victoria v Kanadě pro server Bored Panda.

Zábava - další články

Doporučujeme