Zdeněk Hřib: Mám přidělenou policejní ochranu přibližně od Velikonoc

29. dubna 2020·Články·Karolína Stránská

Pražský primátor Zdeněk Hřib vystoupil 18. září 2019 v Praze na tiskové konferenci k možné výstavbě vládní čtvrti v Letňanech a k jednání s premiérem Andrejem Babišem z předchozího dne.

Hostem Rádia Z byl primátor Prahy Zdeněk Hřib. Věděl o rozhodnutí o obnově zón placeného stání? Má stále policejní ochranu a jaké jsou důvody obav o jeho bezpečnost?

“Skutečně jsme nechtěli, aby vláda překotně oznámila tři hodiny předem, že dochází k obnově zón placeného stání. Po vládě jsme chtěli, aby stanovila jasně dané, předem známé datum, kdy dojde k obnově placeného stání. V té době jsme nevěděli, zda se bude prodlužovat nouzový stav. Opravdu jsme nečekali, že v tom vláda udělá chaos a dá to vědět tři hodiny předem,” okomentoval rozhodnutí vlády primátor Prahy.

Týdeník Respekt uvedl, že do Prahy přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin. Ministerstvo zahraničí se ohradilo proti nótě ruského velvyslanectví, jež si na článek stěžovalo. Je stále primátor pod policejní ochranou? “Pro mě je velice důležité, abych si stál za svým názorem, i když to může znamenat nějaké ohrožení mé bezpečnosti. Žijeme v demokratické zemi a já cítím povinnost jako politický zástupce lidí, abych chránil svobodu projevu nejen svoji, ale také ostatních občanů. Mohu potvrdit, že mám policejní ochranu zhruba od Velikonoc, ale nemohu se vyjadřovat blíže k dotazům, které se týkají důvodů,” dodal primátor.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Články - další články

Doporučujeme