Zdravé potraviny nejsou bez viny. Z kiwi můžete mít ledvinové kameny

13. ledna 2020·Články·Redakce

shutterstock_

Většina z nás dobře ví, jaké potraviny jsou zdravé, a jaké přesně naopak. Existují ale zdravé potraviny, které při nadměrné konzumaci mohou našemu tělu způsobit zdravotní potíže. Jsou to potraviny, u kterých bychom to nečekali, například některé druhy zeleniny a ryby, všechny produkty, které jsou vyzdvihovány pro své příznivé účinky a které by na našem stole nikdy neměly chybět. V některých případech ale i tyto potraviny mohou ve větším množství škodit.

“Špenát, ale také řepa či rebarbora obsahují šťavelany, které ve spojení s vápníkem mohou vést k vytváření ledvinových kamínků,” upozorňuje dietetička z nemocnice Humanitas v Miláně doktorka Manuela Pastoreová. “V západním světě je valná většina ledvinových kamínků nejrůznějších rozměrů tvořena právě šťavelanem vápenatým,” citoval ji italský deník Corriere della Sera.

Kromě těchto potravin obsahují šťavelany také další potraviny: kiwi a červené ovoce. Proto je v případě tendence k onemocnění kamínky lépe nepřehánět to s těmito druhy zeleniny a ovoce a dávat přednost jiným. Dejte však pozor, abyste nepoužívali toto varování jako výmluvu: pestrá a vyvážená strava není zdravá, jestliže nezahrnuje konzumaci sezonní zeleniny jako je třeba špenát.

Ryby a mořské plody zase mohou obsahovat methylrtuť, organickou sloučeninu přirozeně přítomnou v ovzduší. Druhy, které ji obsahují ve větším množství, jsou velcí predátoři: mečoun, žralok, štika, ale i tuňák. Italské ministerstvo zdravotnictví upozorňuje děti a těhotné ženy, aby nejedly více než 100 gramů těchto ryb týdně.

Kromě pitné vody jsou kontaminaci arzenem vystaveny obilniny a zvláště rýže. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připomíná, že trvalý přísun anorganického arzenu je spojován s různými zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární nemoci a některé druhy rakoviny. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se touto otázkou rovněž zabývala, zejména pokud jde o asijské země, a Evropská komise stanovila maximální množství arzenu v produktech z rýže. Nedávná studie zveřejněná na stránkách časopisu Jama Pediatrics ukázala, že v moči dětí, které konzumují produkty na bázi rýže, je větší koncentrace arzenu než u těch, které takové produkty nejedí.

Ani se sušeným ovocem není vhodné to přehánět. Důvodem je zejména ohled na štíhlou linii: mandle a vlašské a další ořechy jsou vysoce kalorické. Například mandle mají ve 100 gramech 603 kalorií.

Kdo je citlivý na hromadění vzduchu v břiše, by si měl dávat pozor, co si dává na talíř, i když jí zdravě. Jsou to především luštěniny a vše, co obsahuje vlákninu. I taková superpotravina jako je avokádo, jestliže ho sníme příliš, může v některých případech vyvolat střevní plynatost nebo průjem.

Škodit může i příliš mnoho vody. Potřeba vody nezbytné k udržení správné hydratace organismu se liší podle pohlaví: dva litry pro ženy a dva a půl litru pro muže. Přesněji se správný příděl vody může vypočítat z kilogramů váhy znásobených 30 (mililitry). Příděl tekutiny může být zajištěn vodou, ale také čajem a neslazenými nápoji.

Pití nadměrného množství vody může být zdraví škodlivé a rozhodně nepřispívá ke snížení váhy. Jemná rovnováha minerálů v organismu se tak naruší a sníží se koncentrace minerálních solí. Příliš mnoho vody může způsobit problémy s ledvinami, zejména jde-li o tvrdou vodu nebo takovou, která je bohatá na vápenaté soli.

Články - další články

Doporučujeme