4 rady, jak získat výhodnou hypotéku na stavbu domu

19. listopadu 2017·Životní styl·Redakce

Pětatřicetiletý Tomáš si se svojí ženou přáli domek. Rozhodli se, že se do jeho stavby pustí společně se založením rodiny. A ta chvíle nastala před pár měsíci. Část peněz získají prodejem manželčina bytu, ve kterém nyní bydlí. Zbytek se rozhodli financovat prostřednictvím hypotéky a stavebního spoření.

Tomáš se těší nejen na narození svého potomka, ale i na to, až si budou společně hrát na zahradě nového domu. Tomáš pracuje jako obchodně-technický poradce, těhotná manželka Andrea jako učitelka na střední škole. Už brzy Andrea nastoupí na mateřskou dovolenou a budou tak odkázáni na jeden příjem. Vlastní bydlení se proto rozhodli řešit ještě předtím.

Finančně nejlépe vychází kombinace hypotéky a úvěru ze stavebního spoření

Na tuto situaci se již připravovali delší dobu. Jako první potřebovali získat peníze na koupi pozemku, který si vybrali kousek za Prahou v Davli. Místo jim pro mladou rodinu přijde více než ideální. Jsou zde obchody, školky i školy a na Smíchov, kde Tomáš pracuje, je to pouze 20 minut autem.

Nákup pozemku za jeden milion korun se rozhodli financovat prostřednictvím hypotéky. Jelikož neměli potřebnou hotovost, rozhodli se pro kombinaci dvou finančních produktů – 90 procent ceny pokryje hypotéka a 10 procent úvěr ze stavebního spoření. Hypotéku si našli prostřednictvím online porovnání hypoték. Tomáš byl k tomuto způsobu vyhledání hypotéky zpočátku skeptický. Proto ho překvapilo, jak snadné to bylo.

Srovnejte si nejvýhodnější hypotéky

Část peněz na stavbu domu za 4 miliony korun získal prodejem svého bytu na Praze 9, který do poslední chvíle pronajímal. Finančně jim pomůže i prodej manželčina menšího bytu na Zbraslavi, ve kterém bydlí, a který prodají, aby získali peníze na dokončení stavby a vybavení nového domu.

V současné době Tomáš dokončuje základovou desku přízemního bungalovu. Letošní Vánoce by chtěli slavit v novém.

Tipy a rady, jak získat výhodnou hypotéku na stavbu domu

  • Bez peněz do banky nelez – to je bohužel pravda, a pokud nechcete o hypotéku žádat zbytečně, měli byste mít nejméně 10 % pokryto vlastními zdroji. Pomoci může například úvěr ze stavebního spoření.
  • Porovnávejte – nabídka hypoték je široká a před tím, než se upíšete jedné bance, vybírejte důkladně. S vyhledáním nejlepší hypotéky pomůže porovnání hypoték online.

Splňte si svůj sen o vlastním domově

  • Nejen úroková sazba je důležitá – při výběru hypotéku vedle úrokové sazby sledujte další kritéria, které mají na její cenu vliv. Jedná se například o poplatky související s hypotékou, výši měsíčních splátek nebo metodiku banky.
  • Stavba domu většinou přesáhne původní rozpočet – při stavbě domu počítejte s tím, že původní rozpočty nemusí stačit. Nejlépe uděláte, když budete připravení, a odhadovaný rozpočet rovnou vynásobíte koeficientem 1,2.

Životní styl - další články

Doporučujeme