Bojové sporty nebo jóga? Vyberte si správný pohyb pro hubnutí podle vašeho temperamentu

29. června 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Sangvinik, cholerik, flegmatik, melancholik… Pro každého je vhodný jiný pohyb i strava. Temperament má mnohem větší vliv na hubnutí, než jsme si mysleli. Co je pro vás to pravé, aby vás to bavilo a mělo požadované výsledky? Poradí s tím Dáma.cz.

Při výběru sportu často podléháme tomu, co je módní a zapomínáme, jací vlastně jsme a co je pro nás vhodné. A to je jeden z důvodů, proč se začínáme vymlouvat a nakonec s pohybem praštíme. Přitom stačí zohlednit, jestli jsme cholerici, či melancholici.

Sport pro cholerika

Cholerik: Je urážlivý, rázný, agresivní, impulzivní, ale i optimistický, činorodý a tvárný.

Ideální jsou bojové sporty

Cholerik je člověk velmi aktivní, a proto většinou nemá s nadváhou problémy. Když už ale začne přibírat, jde to poměrně rychle, protože dokáže sníst, co mu přijde pod ruku. Také do hubnutí se pouští rázně bez předchozího uvážení.

Sport pro flegmatika

Flegmatik: Je pasivní, pečlivý, přemýšlivý, mírumilovný, spolehlivý, vyrovnaný, klidný.

Ideální je kruhový trénink

Změny jsou pro flegmatika velmi složité. Proto vrhnout se do pravidelného cvičení je pro něj složité, protože to znamená změnu života. Když už se ale rozhodne, je vytrvalý. Vyrovnanost a klid ho většinou dovedou k individuálním sportům, jako jsou například kruhový trénink, Power Plate či posilování.

 Sport pro sangvinika

Sangvinik: Je vůdčí, bezstarostný, živý, pohodový, citlivý, hovorný, otevřený, společenský.​

Ideální je Zumba nebo H.E.A.T.

Optimistický a stále usměvavý sangvinik odmítá jít s proudem, a proto často poslouchá svůj vlastní rytmus. Právě proto těmto lidem nevyhovují přísné dietní plány. Naopak často a rádi využívají různé hubnoucí a sportovní aplikace, díky nimž se mohou hlídat podle svého tempa. Povaha sangvinika nutí být v pohybu, a ještě se přitom bavit.

Sport pro melancholika

Melancholik: Je tichý, nespolečenský, rezervovaný, pesimistický, úzkostlivý, náladový. 

Ideální je jóga

Právě úzkostlivost a rezervovanost způsobují, že melancholik potřebuje jasný a strukturovaný plán, a to se týká nejen pohybu, ale také hubnutí. Ocení tak striktně daný jídelníček na každý den. Ideální pro melancholika je také seznam aktivit, které si při splnění může odškrtnout jako hotové.

Životní styl - další články

Doporučujeme