Sex jako povinnost: Co dělat, aby to mezi vámi zase jiskřilo a společně do postele se vám chtělo?

22. června 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

I z toho nejvášnivějšího vztahu dřív nebo později vyprchá touha a den v kalendáři, kde máte napsáno "SEX!!!" raději přehlížejí. Pokud jsme ve vztahu několik let, je pochopitelné, že se po sobě dva nevrhají při každé příležitosti. V ložnici se téměř míjejí, jsou unavení a nemají náladu. Podle terapeutky Terezy Malimánkové se dá opět najít touha a chuť se milovat z radosti, a ne z povinnosti. Jak?

Na vztazích se musí pracovat. Pokud si najednou uvědomíte, že jste s partnerem už několik dnů, týdnů, měsíců neměli sex, rozhodně byste to neměli přehlížet. Ovšem domluvit se, naplánovat si koitus na ten a ten den a zapsat si ho dokonce do diáře, není příliš vhodné řešení. Musíte myslet na to, že příjemnému a vytouženému sexu něco předchází.

“K běžnému partnerskému vztahu láska a její projevy patří. Ať už je to sex nebo další fyzické projevy blízkosti jako pohlazení nebo dotek. Pokud tyto projevy dlouhodobě chybí, z partnerů se stávají známí nebo přátelé,” říká Malimánková. “Mnohem lepší než technické nastavování času (určení dnů apod.) je potřeba dát si milostný život jako prioritu. Určitě to znáte, když si dáte něco jako prioritu, funguje to. Řeknete si, že na přátele nebo na své zájmy si vždy čas najdete. Stejně to funguje se sexem,” radí.

I maličkosti budují intimitu

Pokud tedy není vhodná nálada na milostné hrátky, stačí si ji nenuceně vytvořit. Samozřejmě to taky nejde na povel, je třeba zapracovat na tom, abychom se dokázali vhodně naladit. Kdy naposledy jste spolu byli jen tak? Povídali jste si o nesmrtelnosti chrousta? Kdy naposledy jste se obejmuli? Kdy naposledy jste se políbili jen tak, když jste je procházeli doma kolem sebe? Kdy naposledy jste napsali partnerovi zprávu, že se na něj těšíte? Zkuste to, uvidíte, že zbytek přijde sám. A pokud zrovna tento večer zůstane jen u něžných doteků, pohlazení a objímání, vůbec to nevadí.

“Běžná blízkost ve vztahu je důležitá proto, abychom vztah vnímali jako láskyplný a vřelý. Blízkost nám dovoluje se na sebe naladit. Vnímat své vzájemné pocity a nastavení,” konstatuje terapeutka. Pokud se vám podaří naladit intimní atmosféru, neznamená to, že pak musíte mít sex. To by mohla být opět jen povinnost a celý efekt opětovného sbližování se zhroutí jak domeček z karet.

“Pokud spolu partneři z nějakého důvodu nemohou sdílet sex, je potřeba sdílet něco jiného, co je bude spojovat. Myšlenky, zážitky, plány na společnou budoucnost a jiné,” doporučuje Tereza. Tak zabráníte, aby se z vás nestali pouze spolubydlící.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme