Chcete hypotéku na chatu nebo chalupu? 5 podmínek, které musíte splňovat

8. listopadu 2017·Životní styl·Redakce

Češi mají letos větší zájem o chaty a chalupy.

Čtyřicetiletý Ondřej z Ostravy a jeho rodina se nadchli pro koupi menší chaty, na které by trávili společné víkendy a prázdniny. Radost z nápadu mu ale zkazila banka, která odmítla poskytnout hypotéku. Ondřej se nenechal odradit, zapátral online v nabídkách všech bank a hypotéku nakonec získal.

Letošní léto strávil Ondřej s rodinou v zeleni, i když bydlí na klasickém ostravském panelovém sídlišti. Na čerstvém vzduchu mohl být proto, že si pořídil chatu. Menší domeček ležící nedaleko slezského ocelového města si celá rodina zamilovala na první pohled. „Prodávali ji starší manželé, kteří už se nezvládali starat o zahrádku. Domek je bezvadně vybavený, navíc s krbem. Předchozí majitelé nám nechali veškeré vybavení. Přijel jsem jako první zájemce, následně se ale vyrojili další a musel jsem jednat rychle,“ vzpomíná Ondřej.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu.

Banky Ondřejovi nejprve nabídly spotřebitelský úvěr

Kupní cena činila 500 tisíc korun. Ondřej měl našetřeno 50 tisíc korun a zbytek chtěl získat prostřednictvím hypotéky. Banka, kde měl roky běžný účet, mu ale odmítla dát hypotéku a nabídla mu daleko méně výhodný spotřebitelský úvěr. Jenomže zatímco u běžné hypotéky se úroková sazba aktuálně pohybuje kolem 2 procent, u spotřebitelského úvěru by nezískal úrok nižší než 8 procent. Ondřej spotřebitelský úvěr jednoznačně zavrhl.

Naštěstí si původní majitelé Ondřeje oblíbili a nevadilo jim počkat, až si financování vyřeší. Než se vrhl do dalšího hledání, zjistil si veškeré podmínky, za kterých by měl hypotéku na chatu bez problémů získat. Teprve poté si porovnal nabídky na hypotéky prostřednictvím online srovnávače.

Porovnejte si sazby hypoték a vyberte tu nejvýhodnější.

Z výsledného porovnání vybral první tři banky, které oslovil. Ondřej nakonec hypotéku na 450 tisíc korun získal od banky, která mu vyšla maximálně vstříc.

5 podmínek, které musí chata splňovat, chcete-li žádat o hypotéku

  1. Číslo popisné versus evidenční

Hypotéku lze získat peníze na nemovitost, která umožňuje celoroční pobyt. Taková nemovitost musí mít Stavební úřad přidělené číslo popisné. Evidenční číslo mají přidělené jsou sestavy určené k dočasnému nebo rekreačnímu pobytu.

  1. Vlastní pozemek

Chata musí stát na vlastním ne na pronajatém pozemku. Nemovitost stojící na dlouhodobě pronajatém pozemku nelze financovat prostřednictvím hypotéky.

  1. Vlastní zdroj vody a elektřina

Chata musí mít také vlastní zdroj vody a elektrické připojení. Nemovitost bez zdroje vody totiž není možné používat k celoročnímu bydlení.

  1. Bezproblémový přístup

Banky rovněž neposkytnou hypotéku na chalupu, jejíž přístupová cesta vede přes cizí pozemek nebo pozemky. Takovém případě ale v budoucnu očekávat problémy spojené s věcným břemenem.

  1. Odpovídající stav

Hypotéku s výhodnými podmínkami je možné získat pouze v případě nemovitostí sloužící k celoročnímu obývání. To znamená, že chata nebo chalupa určena primárně k rekreačním účelům musí být ve stavu umožňujícím pobyt po celý rok. Nejedná se pouze o vodu a elektrické připojení, ale také odpovídající stav či klasický splachovací záchod.

Životní styl - další články

Doporučujeme