Chtějí vám dát najevo lásku. Proč psi olizují své páníčky a jde je to odnaučit?

31. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pejsci moc rádi olizují lidem obličej nebo jejich ruce. Lidé si myslí, že tím vyjadřují lásku a náklonnost, ale ne vždy to platí. Proč to tedy dělají a co tím opravdu vyjadřují? Odpověď hledá magazín ireceptář.cz.

Něco po vás chce

Když za vámi pes zničehonic přijde a začne vás olizovat, je možné, že se něčeho dožaduje. Možná má hlad, žízeň nebo se mu chce čůrat a chce jít na procházku. Je ale možné, že vám jen chce říct, že vás potřebuje a touží po vaší pozornosti. Chce, abyste se s ním mazlili a všímali si jej.

Chce vás pobavit

Psi velmi dobře vycítí, když jsou jejich majitelé smutní, něco je trápí nebo zkrátka nemají svůj den. Chtějí to rychle napravit a na chvilku vás rozveselit. Proto se přitulí, lehnou si k vám nebo vás začnou olizovat. Kromě toho, že vás tím možná pobaví, vám chtějí naznačit, že jsou tu s vámi a nemusíte si na všechno připadat sami. A to vždycky potěší.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Nejste špinaví?

Psi štěňata často olizují, aby je zbavili nečistot a omyli je. Jde o vrozenou věc, které se hafani prostě neubrání. Když vás tedy pes olizuje, je možné, že vám chce smýt bakterie a chce, abyste byli dokonale čistí. Je obecně známo, že psí sliny v sobě mají dezinfekční látky, které opravdu působí protizánětlivé a dokáží bakterie zahubit.

Otevřené rány si olizovat nenechte

Psí sliny opravdu hubí bakterie, ale nicméně byste si neměli nechat olizovat otevřené rány. Není to bezpečné pro něj, ani pro vás. Z psích slin by se do poranění mohla zanést infekce a léčba by se protáhla o několik týdnů. V případě otevřených ran tedy vsaďte na klasiku a zaměřte se na prostředky z lékárny.

Jak olizování odnaučit?

Pes to sice s olizováním myslí dobře, ale ne pro všechny lidi je to příjemné. Pokud k nim patříte, psa můžete docela rychle odnaučit vás olizovat. Jakmile se k vám váš miláček přiblíží a vy tušíte, co má v plánu, přestaňte si jej všímat. Když pak vzdá své snažení vás olíznout, pochvalte jej, pohlaďte a případně jej také odměňte nějakým pamlskem. Pejsek pak časem pochopí, že vám jeho olizování není příjemné.

Životní styl - další články

Doporučujeme