Čím dál víc lidí trpí fobií ze štěstí: Jak se projevuje?

28. dubna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Když se řekne cherofobie, většině lidem to nic moc neřekne. A když se řekne fobie ze štěstí, nejspíš to není o mnoho lepší. Lékaři ji popisují jako jistý druh úzkosti. Lidé, které trápí, zažívají iracionální strach z toho, že všechno hezké se v jejich životě s jistotou pokazí.

Fobie ze štěstí je podle odborníků mezi lidmi mnohem častější, než bychom si byli mysleli. Jedinci, kteří jí trpí, jsou přesvědčeni, že v životě nemohou zažít nic hezkého.

Jejich strach sahá dokonce tak hluboko, že i když se jim ve skutečnosti daří dobře, oni nejsou s to si to vůbec užít. V mysli jsou totiž v budoucnosti, která už je zase plná katastrof. Nic hezkého podle nich zkrátka nevydrží…

Tito lidé pak odmítají pozvánky na společenské akce, vyhýbají se příležitostem, které by mohly jejich život posunout dobrým směrem, odmítají zábavné aktivity a drží se jich přesvědčení, že veřejné projevy štěstí a bezstarostnosti jsou něco špatného. Podobné pocity v nich potlačuje i pocit, že pokud se někdy budou cítit bezstarostně, určitě se stane něco špatného.

Cherofobici pak zcela rezignují na vlastní cestu za štěstím. Snahu dosáhnout životního štěstí považují za mrhání času a energie, potažmo projev naprosté naivity. Dokonce si myslí, že štěstí z vás udělá horší osobu. Pozitivní události cherofobiky stresují a ve výsledku v nich vyvolávají nepříjemné pocity.

Tato fobie je často zaměňována za depresi a je pak i často chybně léčena. Pokud ji však odborník u člověka rozpozná, může jeho problémy vyléčit psychoterapií.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme