Co jste možná nevěděli o psychopatech: Kde je najít a v čem se ženy liší od mužů?

23. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Reprofoto film Osvícení

Když zazní slovo psychopat, mnohým z nás se vybaví děsivé postavy chladnokrevných sériových vrahů. Skutečnost ale naštěstí nebývá tak vyhrocená. Kdo jsou tito lidé, kteří neprožívají emoce stejně, jako zbytek populace? Přečtěte si 4 věci, které jste o nich pravděpodobně nevěděli. 

Psychopat v každém z nás

Možná vás podobné tvrzení zaskočí, ale ve skutečnosti je trochu z psychopata v každém z nás. Psychopatie je totiž vlastně spektrum a každý člověk se nachází na jiném bodě. “Jejich chování naznačuje, že neberou v úvahu myšlenky druhých lidí,” tvrdí Arielle Baskin-Sommers z Yaleovy univerzity, která se studiem psychopatů zabývala posledních deset let.

Člověk, který však nevykazuje vůbec žádné znaky psychopatie, je spíš vzácný. Takový jedinec by nikdy neměl problém vcítit se do druhé osoby, v žádné situaci by mu nechyběla empatie, nikdy by nepostrádal pocit viny, pokud by se něčím provinil a nikdy by nevyužil manipulaci nebo své osobní kouzlo, aby získal, po čem touží.

Rozdíly mezi pohlavími

Psychopatie se nevyhýbá mužům ani ženám. Přesto existují určité rozdíly mezi pohlavími. Ženy postižené psychopatií se zdají být náchylnější k úzkostem, emocionálním problémům a promiskuitě, než muži. Podle některých vědců se také stává častěji, že psychopatky odcházejí od odborníka s diagnózou hraniční poruchy osobnosti. To by mohlo vysvětlovat, proč je oficiálně psychopatek o něco méně, než mužů psychopatů.

Většina nepůsobí problémy

Možná se vám při slově psychopat vybaví děsivý zabiják se sekyrou nebo nějaká jiná sadistická figura. Tak to ale naštěstí většinou nebývá. Psychopatů je v lidské populaci zhruba 1 % a většina těchto lidí zapadne bez větších potíží. Jejich mentální naprogramování jim dokonce může být i k užitku.

Tito lidé například dokáží zachovat klid i v situacích, kdy by běžný člověk podlehl emocím, méně se lekají, dokáží snáze činit rozhodnutí a jsou velmi orientovaní na dosažení svých cílů. Tyto vlastnosti jsou v mnoha odvětvích vysoce ceněné. Z psychopata tak může být například úspěšný manažer, chirurg, voják či právník.

Soustředí se ve větších městech

Psychopaty obecně najdete mnohem spíše ve větších městech, než ve vesnici na venkově. Láká je tam větší anonymita, více příležitostí pro krátkodobé a povrchní vztahy a mnohdy i možnost uplatnit se v takovém kariérním odvětví, kde nejsnáze využijí své neobvyklé vlastnosti.

Životní styl - další články

Doporučujeme